НОВИНИ

Унгария направи задължителна ваксината срещу COVID-19 за здравните работници

министър кацаров ваксинационният обхват социалните домове нисък
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:25, 16.07.2021
5033
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Унгария разпореди задължителни ваксинации срещу COVID-19 за всички здравни работници, заяви премиерът Виктор Орбан в петък. Това се случва след подобни ходове на Франция и няколко други европейски държави.

"Ние не сме за принуда, с изключение на една област, където взехме решение ваксинацията да бъде задължителна за здравните работници", каза Орбан в седмичното си радиоинтервю. Той не каза кога изискването ще влезе в сила.

В понеделник Франция обяви задължителни ваксинации за здравен персонал, работници в домове за възрастни хора и други, работещи с уязвими хора, от септември в съответствие с подобни ходове в Гърция, Италия и Великобритания.

В Унгария са загинали повече от 30 000 души, заразени с коронавирус, което прави 9,8-милионното население на централноевропейската държава една от най-тежко засегнатите държави-членки на ЕС, смята Франс прес.

Тази страна от ЕС извърши едно от най-бързите пускания на ваксините в 27-членния блок, отчасти благодарение на използването на китайските ваксини Sinopharm и руската „Спутник V“.

Броят на случаите на заразяване бързо намаля от май, докато всички ограничения за коронавирус, включително задължителното носене на маски на закрито, бяха премахнати в началото на юли.

От юни обаче темпото на ваксинация се забави. Орбан каза в петък, че възрастните хора, които не са си направили ваксина, ще бъдат посетени лично, за да им предложат инжекция.

Трета доза ще бъде достъпна за хората четири месеца след втората от 1 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изменен е списъкът на държавите по цветови зони, чиито граждани се допускат за влизане в България
Изменен е списъкът на държавите по цветови зони, чиито граждани се допускат за влизане в България
Галъп: Всеки втори определя изборите като по-честни от предишните
Галъп: Всеки втори определя изборите като по-честни от предишните