НОВИНИ

Унгария удължи до есента извънредното положение

унгария затваря границите чужденци септември
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 19.05.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Унгарският парламент отново удължи извънредното положение, като позволи на правителството да издаде изпълнителни укази и да заобиколи парламента при приемане на мерки, насочени към борбата с коронавируса.

Парламентът в Будапеща вчера гласува за удължаване на извънредното положение до есента. Това осигурява рамка, която позволява на правителството да взема решения, които обикновено трябва да бъдат одобрени от законодателната власт.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че удължаването е оправдано, тъй като мерките изтичат на 22 май.

Опозицията обвинява правителството в злоупотреба с извънредното положение за вземане на решения, които нямат нищо общо с борбата срещу COVID-19.

Унгария за първи път обяви 15-дневно извънредно положение в началото на ноември и оттогава го удължава два пъти.

Критиците обвиняват Орбан в злоупотреба с правомощията, дадени му от извънредното положение, за да разпали корупцията и да премахне автономията на университетите.

Степента на заразяване с COVID-19 в Унгария намалява, но честотата - процентът на заразени на 100 000 жители през последните две седмици - наскоро беше сред най-високите в ЕС с 193,66 случая.

Досега са ваксинирани около 5,7 милиона унгарци от общо 10 милиона население, от които 2,7 милиона са получили втора доза.

Унгария има висок процент на ваксинация и при липса на други ваксини набави руската ваксина "Спутник V" и китайската "Синофарм", която все още не е одобрена от регулатора на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус удари 7 автомобила в София
Автобус удари 7 автомобила в София
Марко Ройс пропуска Евро 2020
Марко Ройс пропуска Евро 2020