НОВИНИ

Ураган над остров Сицилия и земетресение в Марке удариха Италия

ураган остров сицилия земетресение италианската област марке удариха италия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
21:57, 29.10.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Средиземноморският ураган продължава да вилнее над остров Сицилия, а земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разтърси област Марке.

На остров Сицилия най-тежко е положението в районите на градовете Месина, Катания и Сиракуза, където е обявен червен код и за утре. Губернаторът на Сицилия Нeло Музумечи предупреди гражданите да не излизат от домовете си.

Проливните дъждове и силният вятър от над 100 км/ч, които нанесоха щети в тази част на острова преди дни, продължават своята опустошителна дейност - над четириметрови морски вълни, прелели реки, улиците превърнати в реки, изкоренени дървета, нанесени щети на сгради и автомобили, изолирани селища заради порои и свлачища по пътищата, затворена е магистралата Катания - Сиракуза. Училища и магазини също са затворени.

В област Марке, земетресение от 4,3 по скалата на Рихтер с епицентър край селището Монтефелчино не предизвика щети и жертви. То съвпадна по дата със силното земетресение от 6,5 по Рихтер в Централна Италия през 2016-а година, което засегна и област Марке. Извънредното положение от него ще продължи и през 2022-ра година с допълнителни 6 милиарда евро държавни средства за напълно възстановяване от щетите.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ: Газовата криза в Европа не е провокирана от Русия
САЩ: Газовата криза в Европа не е провокирана от Русия
Посланията на партиите в "Гласовете на България" (29.10.2021)
Посланията на партиите в "Гласовете на България" (29.10.2021)