НОВИНИ

Ураганът "Ернесто" приближава към Бермудските острови

ураганът ернесто приближава бермудските острови
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:43, 17.08.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Ураганът "Ернесто" е отслабнал рано тази сутрин, приближавайки към Бермудските острови, като вече има силата на буря от първа категория, но все още е опасен за британската островна територия, застрашена от мощни ветрове, океански вълнения и причиняващи смърт наводнения, предаде Ройтерс.

Бурята си проправя бавно път към архипелага в Атлантическия океан, като центърът ѝ би трябвало да премине близо до или над Бермудските острови днес, като по-късно през деня се очакват най-силните водни вълнения и най-големите наводнения вследствие на проливни дъждове, обяви Националният център по ураганите на САЩ.

Към 23:00 ч. снощи местно време (6:00 ч. тази сутрин бълг. време) окото на бурята е било на 105 км на юг-югозапад от Бермудските острови, сочат данните на американския център по ураганите. Поройни дъждове започнаха да се изливат над островите вчера следобед.

Ниският темп на придвижване на урагана, движещ се на север-североизток с 12 километра в час, и широкият му фронт означават, че британската територия може да бъде връхлетяна от опустошителна буря тази вечер, отбелязаха от Националния център по ураганите на САЩ.

Ветровете с постоянна максимална скорост до 150 км/ч го поставят в горния край на първа категория по скалата на Сафир-Симпсън, но все още е в състояние да нанесе щети, поясниха от американския център. Вчера бедственото природно явление бе обозначено като буря от втора категория с изключително опасни ветрове, предвещаващи сериозни щети.

Прогнозите посочиха, че валежите на Бермудските острови ще достигнат до 225 милиметра.

"Хора, не си правете илюзии. Тази буря е нещо наистина сериозно", заяви министърът на националната сигурност на Бермуда Майкъл Уийкс, на пресконференция вчера.

Той обяви, че екипи за спешна помощ ще бъдат изпратени в стратегически зони на Бермудските острови - 181 малки острова, групирани на над 970 километра от бреговете на американския щат Южна Каролина. До снощи ураганът "Ернесто" бе прекъснал електроснабдяването на 5400 от 36-те хиляди потребители на електрическа енергия в Бермуда, обяви местната енергопреносна компания БЕЛКО.

Междувременно управата на градските паркове на американския град Ню Йорк обяви, че на всички плажове в Бруклин и Куинс плуването ще бъде забранено днес и утре, когато се очаква вълните да достигнат до два метра, допълни Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев извика 20 футболисти за дербито с Лудогорец
Станислав Генчев извика 20 футболисти за дербито с Лудогорец