НОВИНИ

Урсула Фон дер Лайен прикани Ирландия да номинира жена и мъж за наследник на Фил Хоган

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:32, 27.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
По света
урсула фон дер лайен прикани ирлания номинира жена мъж наследник фил хоган
Снимка: БГНЕС

Covid-19 стана причина еврокомисар да подаде оставка. Ирландецът Фил Хоган с ресор търговия в Еврокомисията се оттегли, след като наруши правилата на карантината в родината си. Хоган е присъствал на вечеря, организирана от парламентарен голф клуб, на която не са били спазени националните санитарни препоръки. Инцидентът стана известен в Ирландия като "голфгейт" и доведе до още една оставка преди това - на министъра на земеделието на страната.

Фил Хоган депозира оставката си късно снощи, след като през последните дни трябваше няколко пъти да дава писмени и устни обяснения на Урсула фон дер Лайен за поведението си в Ирландия и неспазването на препоръките на властите. Инцидентът става повод председателят на Еврокомисията да се обърне и към останалите си еврокомисари.

Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия: "При сегашните обстоятелства, когато Европа се бори да намали разпространението на коронавируса, а европейците правят жертви и им се налага да приемат болезнени ограничения, очаквам членовете на Комисията да бъдат особено бдителни и да спазват националните или регионални правила и препоръки".

На партито, на което Хоган и други ирландски политици са присъствали, е имало 80 души, и то само след като правителството затегна мерките за справяне с коровируса и забрани събирания на едно място на повече от 6 души. Хоган се извини на ирландците за инцидента.

Фил Хоган - бивш комисар по търговията: "Разбира се, не съм нарушил законите и правилата на Ирландия, но можех да се придържам по-добре към препоръките на властите".

Урсула Фон дер Лайен прикани Ирлания да номинира жена и мъж за наследник на Хоган. Все още не е ясно дали новият ирландски комисар ще наследи и ресора търговия. Засега за него ще отговаря еврокомисарят по еврото Валдис Домбровскис. Търговията се смята за един от най-важните ресори в Еврокомисията, особено във време, когато Брюксел е в обтегнати търговски отношения с Вашингтон и води важни преговори с Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономическа полиция и ДАНС влязоха в офиси на превозвачи в Пловдив и Асеновград
Икономическа полиция и ДАНС влязоха в офиси на превозвачи в Пловдив и Асеновград
Активисти на сдружение "Боец" се събраха на протест пред община Пловдив
Активисти на сдружение "Боец" се събраха на протест пред община Пловдив