НОВИНИ

Уволняват при отказ от ваксинация в Латвия

латвия ускорява ваксинацията
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:15, 06.07.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Ваксинацията срещу коронавирус става задължителна в медицинските, социалните, образователните и други институции на Латвия. Това решение беше взето днес от правителството на страната. Работодателите ще могат да уволняват служители на тези институции, които не са получили COVID сертификат до 15 септември.

Министерството на правосъдието, в сътрудничество с министерствата на здравеопазването, социалните грижи, икономиката и финансите, е инструктирано да подготви съответните законодателни изменения до 14 юли.

"При разработването на измененията работодателят ще бъде задължен да не излага на риск групи от обществеността с особено висок риск в случай на инфекция с COVID-19", заяви правителството.

"Законопроектът ще предвижда задължение на работодателя да предоставя епидемиологично безопасни услуги в медицински, социални и образователни институции, тоест доставчикът на услугата трябва да има удостоверение за ваксинация или за минало заболяване", реши кабинетът на министрите.

Според правителственото постановление държавните институции и местните власти в Латвия ще могат да предоставят на пълен работен ден само епидемиологично безопасни услуги. На свой ред лицата, които нямат сертификат, ще могат да получат лично само онези услуги, които не могат да бъдат получени дистанционно.

Решението на кабинета на министрите на Латвия също така предвижда правото на работодателя да спре изпълнението на работните задължения, да премести на друга длъжност или да прекрати трудовото правоотношение със служител, който не е получил сертификат за ваксинация или за заболяване преди 15 септември.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Латвия е регистриран на 2 март 2020 г. В страната са идентифицирани 137699 заразени, 2531 души са починали, 93 пациенти се лекуват.

Ваксинацията в страната започна на 28 декември миналата година, оттогава една доза от лекарството е получена от 32,33% от населението на Латвия, две - 30,67%. По решение на правителството от 9 ноември миналата година до 6 април тази година в Латвия е в сила извънредно положение, което предвижда редица строги ограничителни мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът предлага да бъде освободен зам.-шефът на разузнаването
Кабинетът предлага да бъде освободен зам.-шефът на разузнаването
След нападението: Екипът на БНТ подаде жалба срещу собственика на хотел в Созопол
След нападението: Екипът на БНТ подаде жалба срещу собственика на хотел в Созопол