НОВИНИ

В кои държави ваксинацията срещу COVID-19 става задължителна?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:24, 07.12.2021
9656
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес във Великобритания са в сила нови, по-строги мерки за влизане в страната. Всички пристигащи на Острова ще трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, независимо какъв е ваксинационният им статус. Затягане на мерките има и в други държави по света, някои въвеждат и задължителни ваксини.

САЩ

Задължителна ваксинация на децата над 5 години, както и за служителите в частния сектор в Ню Йорк. До този момент в най-гъсто населения американски град беше в сила изискване посетителите на заведения на закрито, както и на други обществени места, да имат поне една поставена доза. Задължително с ваксина трябваше да бъдат общинските служители, както и работещите в здравния сектор.

"Тази мярка се доказа като особено успешна. Ето защо сега разширяваме обхвата ѝ като изискваме всички служители, както и всички деца над 12-години, да имат поставени две дози. Новите правила ще влязат в сила от 27 декември, така че всички ще имат възможност да се имунизират преди това", каза Бил де Блазио, кмет на Ню Йорк.

Децата от 5 до 11 години ще трябва да имат поне една поставена доза до 14 декември. Очаквано, решението предизвика двуполюсни реакции.

ФРАНЦИЯ

Ваксини за децата от 5 до 12 години вече се прилагат и във Франция. Властите в Париж обявиха, че от събота за срок от един месец се затварят всички нощни заведения. Зелен сертификат пък ще се изисква и на някои места на открито, сред които коледните базари. Засега не се предвижда по-сериозно затягане на мерките.

ЧЕХИЯ

И Чехия въвежда задължителна ваксина срещу COVID-19 за работещите в редица сектори. Сред тях медици, служители в старчески домове, полицаи, военни, а също и всички хора над 60 години. Преди това Австрия обяви, че ваксините стават задължителни за всички граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Небрежност е вероятната причина за пожара в училище в Карнобат
Небрежност е вероятната причина за пожара в училище в Карнобат
Отхвърлиха предложението да се влиза в парламента със зелен сертификат
Отхвърлиха предложението да се влиза в парламента със зелен сертификат