В кои държави ваксинацията срещу COVID-19 става задължителна?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:24, 07.12.2021
7910
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес във Великобритания са в сила нови, по-строги мерки за влизане в страната. Всички пристигащи на Острова ще трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, независимо какъв е ваксинационният им статус. Затягане на мерките има и в други държави по света, някои въвеждат и задължителни ваксини.

САЩ

Задължителна ваксинация на децата над 5 години, както и за служителите в частния сектор в Ню Йорк. До този момент в най-гъсто населения американски град беше в сила изискване посетителите на заведения на закрито, както и на други обществени места, да имат поне една поставена доза. Задължително с ваксина трябваше да бъдат общинските служители, както и работещите в здравния сектор.

"Тази мярка се доказа като особено успешна. Ето защо сега разширяваме обхвата ѝ като изискваме всички служители, както и всички деца над 12-години, да имат поставени две дози. Новите правила ще влязат в сила от 27 декември, така че всички ще имат възможност да се имунизират преди това", каза Бил де Блазио, кмет на Ню Йорк.

Децата от 5 до 11 години ще трябва да имат поне една поставена доза до 14 декември. Очаквано, решението предизвика двуполюсни реакции.

ФРАНЦИЯ

Ваксини за децата от 5 до 12 години вече се прилагат и във Франция. Властите в Париж обявиха, че от събота за срок от един месец се затварят всички нощни заведения. Зелен сертификат пък ще се изисква и на някои места на открито, сред които коледните базари. Засега не се предвижда по-сериозно затягане на мерките.

ЧЕХИЯ

И Чехия въвежда задължителна ваксина срещу COVID-19 за работещите в редица сектори. Сред тях медици, служители в старчески домове, полицаи, военни, а също и всички хора над 60 години. Преди това Австрия обяви, че ваксините стават задължителни за всички граждани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Небрежност е вероятната причина за пожара в училище в Карнобат
Небрежност е вероятната причина за пожара в училище в Карнобат
Отхвърлиха предложението да се влиза в парламента със зелен сертификат
Отхвърлиха предложението да се влиза в парламента със зелен сертификат