НОВИНИ

В кои държави затягат мерките и в кои ги разхлабват?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
13:19, 28.01.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Общество
Слушай новината

Норвегия затваря границите си за почти всички чужденци, за да избегне разпространението на вируса. В Германия обсъждат налагането на по-строги мерки. Във Великобритания, премиерът Борис Джонсън заяви, че 8 март е най-ранната дата, на която могат да бъдат отворени училищата. Докато едни европейски държави затягат мерките - други ги разхлабват.

Норвегия продължава още повече да затяга мерките и още повече да се затваря. От полунощ влизането в страната става почти невъзможно.

"Ще се правят някои изключения - за спешни случаи, транспортиране на стоки или пък пътуване на здравни работници от съседни страни. Това означава, че много работници - имигранти няма да могат да влязат в страната през следващите седмици", каза премиерът на Норвегия Ерна Солберг.

Русия е от държавите, които започнаха да разхлабват мерки. В Москва ресторантите и баровете вече ще работят и през нощта. Досега те трябваше да затварят в 23.00 часа.

"Днес имаме празник. Свърши ни сесията. И всички барове отвориха за нас. Ще пием с удоволствие", каза студентът Николай.

Остава все пак изискването за спазване на дистанция.

СЗО: Твърде рано е за облекчаване на ограниченията в Европа

В Ница собственик на ресторант реши да наруши забраните и отвори заведението си и беше задържан. Ресторантите във Франция са затворени от октомври.

Според социологическите проучвания все повече французи искат се разхлабят мерките. Желанието за връщане към стария начин на живот не може да надделява над данните за високия брой заразени и високата смъртност, категорични са медиците. Във Франция все по-активно се обсъжда налагането на нова карантина - трета по ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минимални температури под нулата и утре
Минимални температури под нулата и утре
Последният в Англия удари звучен шамар на Юнайтед
Последният в Англия удари звучен шамар на Юнайтед