ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

В началото на летния сезон: Масови проверки по Черноморието

bnt avatar logo от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
A+ A-
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

Проверяват се ресторанти и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Масови проверки по Черноморието от Областните дирекции по безопасност на храните. Инспектори от БАБХ в Бургас, Варна и Добрич засилиха контрола в началото на летния сезон.

      Проверяват се ресторанти и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти, като служителите следят техния произход и сроковете на годност.

      Агенцията по храните в Бургас засили контрола в обектите от началото на седмицата. Проверките на инспекторите започват от рибните продукти в крайбрежните заведения.

      "Техният срок на годност е описан в търговския документ, с който идват. Ако са охладени, по принцип прясната риба е до 3 дни. Черупчести мекотели се съхраняват от 2 до 4 градуса. По принцип срокът им на годност е до 5 дни, ако се охлаждат", заяви д-р Жечка Конова, БАБХ-Бургас.

      Вземат се проби и от морските деликатеси.

      "За морски токсини, ешерихия коли и салмонела", допълни д-р Галина Вълчанова, инспектор в БАБХ-Бургас.

      Следи се и произходът на стоката. А собствениците на заведения нямат право да замразяват прясна храна.

      "Използваме повече хладилници, където храната е прясна и само на температура нужна за това - от 4 до 6 градуса", коментира Пролетина Дейви, управител на заведение.

      Инспекторите проверяват още как се спазва хигиената в обектите и прави ли се качествена дезинфекция.

      "В кухненския блок нас ни интересува дали работещият екип е с добро униформено облекло, имат ли шапки, когато се налага и ако е необходимо работят ли с ръкавици. От отделно място става сервирането на храните. Без да се пресичат и кръстосват потоците става издаването на мръсната клиентска посуда", каза още д-р Жечка Конова, БАБХ-Бургас.

      При забелязан проблем клиентите могат да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките продължават до края на септември.

      Последвайте ни

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?