НОВИНИ

В Нидерландия няма да уточняват пола си в личните карти

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:05, 04.07.2020
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Полът ще престане да се споменава в личните карти в Нидерландия през следващите няколко години, тъй като това е "ненужна" информация, заяви министърът на образованието и културата.

В писмо до парламента, цитирано от АФП, Ингрид ван Енгелсховен посочва, че категориите на пола ще бъдат пропуснати от личните карти „от 2024/2025 г.“.

Ван Енгелсховен каза, че възнамерява да ограничи, когато е възможно, ненужната регистрация на пола, дори ако такава информация ще продължи да се включва в паспортите в съответствие с регламентите на Европейския съюз.

"Нидерландия няма да бъде първата държава-членка, чиито лични карти пропускат пол. Немската лична карта не го включва", написа министърът.

Хората трябва да могат да „създават собствена идентичност и да живеят в пълна свобода и сигурност“, каза Ван Енгелсховен.

Нидерландските организации за права на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални и интерсекс) приветстваха този ход.

"Това е отлична новина за хората, които ежедневно срещат проблеми с този вид категории в личните си карти", казват те в съвместно изявление.

Нидерландия направи крачка към признаването на трети пол през 2018 г., когато холандските интерсекс лица спечелиха правото да не се определят като мъже или жени в акта си за раждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикалната федерация на служителите в МВР излиза на протест
Синдикалната федерация на служителите в МВР излиза на протест
Левски подписа с компания за спортни залози
Левски подписа с компания за спортни залози