НОВИНИ

В "Референдум": Коя е основната причина за повишаването на цените на стоките в България?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:03, 07.02.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
референдум основната причина повишаването цените стоките българия
Слушай новината

Спекула в рамките на страната е основната причина за повишаването на цените на стоките в България. Това посочват мнозинството от хората (72%), участвали в представителното проучване на "Алфа Рисърч" за предаването на БНТ "Референдум".

Далеч по назад анкетираните поставят международната икономическа криза като причина за поскъпването.

Порочни търговски практики и привнесена инфлация са основните причини за високите цени на храните у нас. Това стана ясно след дискусия по темата в предаването "Референдум" по БНТ. В нея се включиха както производители, така и търговци, икономисти и председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Производители и търговци така и не се разбраха кой точно е виновен за изкривяването на цените у нас.

"При положение, че ние продаваме на 30 стотинки без ДДС към момента нашите яйце, как стигат до 70 стотинки във веригата, ще ми бъде интересно да отговори господин Вълканов", обясни Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия: Вашите собствени лични яйца се продават на 30 стотинки някъде и вие ги виждате после на щанда на 70, така ли?
- Не.
- Ако не го твърдите това, въпросът изглежда нерелевантен.

Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство: Ако има някаква спекула, тя със сигурност не е в производителите, тъй като ние имаме доста голям проблем, че пазарът определя цената, а не нашата себестойност.

Според търговците обаче, не те увеличават цената, а пазарът.

Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия: Търговците на дребно някаква част от инфлацията я приемат за собствена сметка, за да омекотят шока при потребителите.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища търговията у нас изостава от европейската поради липсата на достатъчно правила и контрол.

Владимир Иванов: Очевидно има някакъв проблем, а що се касае с цените в Западна Европа много голяма грешка... Тук винаги сме били скъпи на боклуците. Стоките с ниско качество обикновено са по-скъпи от стоките с ниско качество в Западна Европа и обратното. Тези с по-високо качество са по-евтини от тези с по-високо качество в Западна Европа.

Икономистите също не са еднозначни.

Кузман Илиев, икономист: Когато ти си периферия в един валутен съюз наистина цените при теб идват по-високи и е възможно, това се нарича Ефект на Кантион. Ние бием тука плашилото спекуланта, но забравихме, че за тази инфлация има политически виновници.

Огнян Буюклиев, икономист: Думата спекула я няма, това е глупост , политиците се излагат по този начин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри получи "уайлдкард" за турнира в Дубай
Анди Мъри получи "уайлдкард" за турнира в Дубай
Карлош Кейрош е новият селекционер на националния отбор на Катар
Карлош Кейрош е новият селекционер на националния отбор на Катар