НОВИНИ

В Словакия гласуват на избори за нов президент на страната

словакия гласуват избори нов президент страната
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:57, 23.03.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Балкани
Слушай новината

Около 4,4 милиона словашки избиратели имат право на глас на днешните избори за нов държавен глава, предаде ДПА. Избирателните секции са отворени от 7.00 до 22.00 часа местно време. Очаква се резултатите да станат известни утре следобед.

Ако, както се очаква, никой от кандидатите не получи повече от 50% от гласовете, на 6 април ще се произведе втори тур на изборите. Сред деветимата кандидати, които ще участват в изборите, няма жени.

Досегашният президент Зузана Чапутова не се кандидатира за втори петгодишен мандат, въпреки че популярността ѝ продължава да расте.

Според проучванията на общественото мнение има двама ясни фаворити. Либералът и бивш външен министър Иван Корчок обещава да бъде противовес на лявото националистическо правителство на премиера Роберт Фицо.

Либералният социалдемократ Петер Пелегрини, който е част от управляващата коалиция, призовава словаците да преодолеят осакатяващото политическо разделение в страната. Той иска да поддържа добри отношения както с правителството, така и с опозицията.

В момента словашката политика и общество са дълбоко разделени, а климатът между правителството и опозицията е отровен от агресивни обвинения, отбелязва ДПА. Водят се дебати относно позицията на страната по отношение на войната в Украйна, но също така и относно върховенството на закона и демокрацията. В страната многократно бяха провеждали масови протести срещу правителството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панатинайкос навакса 16 точки пасив при успеха си на Барселона в голямото дерби на върха в Евролигата
Панатинайкос навакса 16 точки пасив при успеха си на Барселона в голямото дерби на върха в Евролигата
Даниел Иванов-Аоияма регистрира седми успех на сумо турнира в Осака
Даниел Иванов-Аоияма регистрира седми успех на сумо турнира в Осака