НОВИНИ

Ваксинираните българи влизат в Румъния без карантина или с отрицателен PCR

близо 000 българи ваксинирани covid
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 15.05.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Българските граждани, които пътуват за Румъния, вече няма да подлежат на карантина, ако са ваксинирани срещу коронавирус или покажат отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19.

По информация на посолството ни в Букурещ тестът трябва да е направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт).

След имунизацията трябва да са изминали най-малко десет дни преди пристигането в страната. Поставянето на ваксината се доказва със съответен документ.

Не подлежат на карантина в Румъния и определени категории граждани, сред които водачи на товарни превозни средства с максимален разрешен капацитет над 2,4 тона, водачи на МПС за превоз на хора, които имат повече от 9 места, включително мястото на водача.

Сред изключенията от карантината са и пилоти на самолети и летателни екипажи, локомотивни механици и железопътен персонал, трансгранични работници.

Във всички останали случаи важи 14-дневна карантина при влизане в Румъния.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тренировка "Дари дъх" в столицата
Тренировка "Дари дъх" в столицата
Джокович надви Циципас след здрава битка в Рим
Джокович надви Циципас след здрава битка в Рим