НОВИНИ

Външните министри от НАТО ще обсъждат Китай, Русия и мисиите в Афганистан

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:41, 30.11.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Сигурност и правосъдие
външните министри нато обсъждат китай русия мисиите афганистан
Снимка: Архив/БГНЕС

Министрите на външните работи на страните от НАТО ще обсъдят утре и в сряда мисията на Алианса в Афганистан, политиката на Русия за увеличаване на военната мощ, увеличаващото се влияние на Китай и бъдещето на Алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Столтенберг каза, че догодина НАТО ще трябва да реши дали да се изтегли изцяло от Афганистан.

В момента там се намират около 11 000 военни от Пакта, които се занимават предимно с обучителни мисии. В договореното споразумение между САЩ и талибаните се предвижда чуждите войски да се изтеглят от Афганистан до 1 май догодина. Изправени сме пред трудна дилема, каза Столтенберг. Според него ако НАТО си тръгне от Афганистан, има опасност страната отново да се превърне в център на тероризма, но проточването на мисията също може да доведе до възобновяване на насилието.

Столтенберг припомни, че е разговарял по телефона с новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън. Очаква се той да присъства догодина в Брюксел на срещата на върха на лидерите от НАТО. На тази среща лидерите от Алианса ще обсъждат и идеи за обновяване на Пакта.

Външните министри ще разговарят утре и за Китай и увеличаване на влиянието на страната в световен мащаб. Според Столтенберг страната инвестира и в разработването на оръжия, но той напомни, че НАТО и Китай не споделят същите ценности и принципи за спазването на човешките права.

Министрите ще обсъждат и увеличаването на военната мощ на Русия. Столтенберт подчерта, че Черноморският регион е от съществено значение за НАТО и припомни, че пактът е увеличил присъствието си в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се ходи на Коледен базар в Германия по време на пандемия?
Как се ходи на Коледен базар в Германия по време на пандемия?
Болниците в Пловдив с нова организация за по-лесно хоспитализиране на пациенти от Спешна помощ
Болниците в Пловдив с нова организация за по-лесно хоспитализиране на пациенти от Спешна помощ