НОВИНИ

Вътрешният министър в НС: Нестабилността в Афганистан може да доведе до нова мигрантска вълна

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:30, 30.07.2021
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Очаква се засилване на мигрантския поток от Афганистан към Иран и Турция. По време на изслушване в Народното събрание служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че нестабилността в азиатската държава може да доведе до нова мигрантска вълна към Европа. Рашков и ГЕРБ отново влязоха в спор. Бившите управляващи обвиниха служебния вицепремиер, че вместо да охраняват граница е отзовал командированите полицаи, за да пишат предупредителни протоколи преди изборите.

Пред депутатите служебният вицепремиер Бойко Рашков обясни, че увеличение на миграционния натиск има. Причините са напрежението в Афганистан, оттеглянето на военния контингент на НАТО от там, както и вероятността талибаните да влязат в управлението на тази азиатска държава.

"Какво е нивото на мигрантския натиск и размерите на нелегалната миграция за месец юли и колко е запълнен капацитетът на центровете от затворен тип към дирекция "Миграция"?", попита Христо Гаджев, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Рашков отговори, че от началото на годината 17621 нелегални мигранти са опитали да влязат в страната, но по думите му едва 590 от тях са успели, а 16900 са се върнали във вътрешността на съседните страни.

"През месец май капацитетът на двата дома за настаняване от общо 700 места е бил запълнен средно на 35%, а през юни се отчита тенденция на нарастване до 69% от капацитета. През първите три седмици на юли капацитета е зает от 70 до 85%", отговори Бойко Рашков, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Наистина мигрантският натиск се увеличава, няма как да е. Знаете какво се случва в Афганистан. Отгоре на това маковата реколта тази година е слаба. Значи ще има приток през България към Западна Европа. Имаме ли преводачи от пущу, тъй като основната група, която очакваме са от Афганистан?", заяви Николай Радулов, народен представител от ПГ на "Има такъв народ".

"Що се касае до тези редки езици, не мога да ви уверя, че се разполага с ползващи тези езици, владеещи тези езици. Действително ще трябва и благодаря за въпроса, да помислим в тази насока", заяви Бойко Рашков, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Аз мисля, че стигнем ли до преводачите, значи сме изпуснали проблема. Дайте да се справим първо с превеждачите. Как обезпечавате оперативно-криминалния контингент и колко организирани престъпни групи има неутрализирани за времето на вашето управление занимаващи се с каналджийство?", заяви Младен Маринов, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Тогава, когато става дума за тези явления, които спомена народният представител Маринов, той говори за каналджийската работа. Ами това е престъпна дейност. Както оперативно МВР обезпечава разкриването на всяка една друга престъпна дейност, така обезпечава със своите сили и средства и този вид престъпна дейност", заяви Бойко Рашков.

По думите на Рашков имало много разкрити случаи на превозване на нелегални мигранти, а част от тях дори били оповестени в медиите. От БСП напомниха, че преди изборите бившият премиер Бойко Борисов е имал среща с турския президент Реджеп Ердоган.

"И остава съвсем логичният въпрос, г-н министър, дали пък г-н Борисов не е помолил своя приятел да бъде пуснат контролиран поток мигранти с цел дискредитиране на служебния кабинет?", заяви Атанас Зафиров, народен представител от ПГ на "БСП за България".

"Възникват основания ние да предполагаме. И една от причините, може би е тази. Но аз нямам такава конкретна информация например в МВР. Но аз също си поставих този въпрос, когато видях с изненада това посещение - предизборно", заяви Рашков.

Бившите управляващи отговориха на Рашков.

"Само искам да кажа, че сега миграционния натиск от Гърция е увеличен 12 пъти. От Турция 10 пъти. Това са факти и данни, които надявам се са известни на министър Рашков. И още нещо, надявам се, че са известни на президента Радев, който само преди седмица се срещна с гръцкия си колега - президент. Надява се, че тогава не се уговаряло увеличаване на миграционния натиск към България", каза Десислава Атанасова.

От ГЕРБ обобщиха, че Бойко Рашков не е дал конкретни отговори на въпросите им. От БСП обаче изразиха подкрепа за действията на МВР по миграционния натиск. А от "Демократична България" настояха да се направи анализ на ефективността на оградата по границата ни с Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в стая над частен старчески дом в Пловдив
Пожар горя в стая над частен старчески дом в Пловдив
Градският съвет на БСП-Пловдив: Оставка на Нинова и незабавен конгрес
Градският съвет на БСП-Пловдив: Оставка на Нинова и незабавен конгрес