НОВИНИ

Над 40 випускници на ВВВУ "Георги Бенковски” получиха първи офицерски и сержантски звания

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 30.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

Над 40 випускници на ВВВУ "Георги Бенковски" получиха първи офицерски и сержантски звания пред президента Румен Радев. Церемонията се проведе пред параклиса мавзолей "Св. Георги Победоносец" на площад "Възраждане" в Плевен.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй, връчи дипломата, пагоните и наградата на първенеца на випуска, и отправи приветствие към Випуск 2021 "Георги Стойков Раковски" на Висшето военновъздушно училище, което бе възстановено през 2020 г.

"Днес вие получавате вашите пагони и това е вашият шанс да реализирате своите амбиции. Но офицерските пагони са преди всичко отговорност, защото днес вие се вричате на святата мисия за гарантиране на въздушния суверенитет и сигурността на Родината. В тази мисия може да имате успех само ако работите на предела на човешките възможности, защото във военната авиация среден път няма", обърна се към младите офицери и сержанти Румен Радев, който също е възпитаник на Висшето военновъздушно училище.

Началникът на ВВВУ "Георги Бенковски" бригаден генерал Юлиян Радойски призова младите офицери и сержанти от 70-ия випуск на Висшето военновъздушно училище да бъдат лидери в модернизацията на Българската армия.

"Дълг и чест, и отговорност е, че вашият випуск се свързва не само с имената, а преди всичко със значимостта на делата на Георги Раковски и Георги Бенковски. Започна полетът ви, емоционален и професионален, в лоното на българската бойна и гражданска авиация. Приветствам ви с дипломирането и получаването на първо офицерско и сержантско звание. Днешното събитие е важен символ за утвърждаване на България като авиационна държава", каза още бригаден ген. Юлиян Радойски.

Първенецът на випуска Александър Неделчев не пропусна да напомни за отговорността, която носят колегите му.

"Уважаеми съвипускници, днес ние не само получаваме следващия чифт пагони, днес ние приемаме наследството, което е оставено от хора като Георги Раковски, Васил Иванов Кунчев, нашия патрон Георги Бенковски, както и от всеки един патриот, дал живота си за нашата свобода. Наш дълг ще е да запазим този завет и да го браним с цялото си сърце", заяви Неделчев.

Сред отличниците на випуска при студентите бакалаври имаше и двама виетнамци, единият от които е заявил готовност да продължи и в една от магистърските програми на Висшето военновъздушно училище.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градският съвет на БСП-Пловдив: Оставка на Нинова и незабавен конгрес
Градският съвет на БСП-Пловдив: Оставка на Нинова и незабавен конгрес
42 градуса достигнаха температурите в Сандански
42 градуса достигнаха температурите в Сандански