НОВИНИ

Весела Лечева: Осигурихме спокойствие за спортистите и треньорите преди Париж 2024

весела лечева левски цска доближават процедури концесии клубните стадиони
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:18, 02.03.2023
Чете се за: 10:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Весела Лечева вече седем месеца е министър на младежта и спорта. Тя пое поста в служебното правителството, което назначи президентът Румен Радев от 2 август.

Лечева говори пред БТА малко повече от година преди началото на олимпийските игри в Париж 2024.

- Вече седем месеца сте министър, кои според вас са най-големите проблеми пред българските спортисти и федерации?

- Най-големите проблеми са свързани със системното недофинансиране на българския спорт. Още в началото на моя мандат като служебен министър обърнах внимание, че всички български министри трябва да настояват за по-голям дял от БВП, който да се дава за спорт. Но това не е работа за едно служебно правителство, защото става въпрос за политика с дълъг хоризонт. Смятам, че между повечето пари за спорт и здравето на нацията можем да поставим знак на равенство. Министерството на младежта и спорта и сега разполага с рекорден бюджет (123 милиона лева) на фона на предишни години. Но процентът от брутния вътрешен продукт, който отделяме за тази така важна дейност, е най-ниският в цяла Европа. А големият въпрос е - искаме ли да имаме здрава нация? Направено беше социологическо проучване, което потвърди тревожните данни, че 76% процента от българите не упражняват никаква физическа дейност. В същото време почти консенсусно (88%) от нашите сънародници споделят мнението, че е важно да се спортува. Данните показаха, че в българското общество съществува концепцията за положителните страни на спорта. Изследването на нагласите показа също така, че много голям процент от хората (83%) споделят, че държавата трябва да инвестира повече, а близо три четвърти от всички наши сънародници смятат, че физическата активност трябва да е приоритет на държавата. Това говори, че имаме сериозен национален консенсус по темата. Не се сещам дори друга област от нашия живот, в която да има такова единомислие. Затова е необходимо да се направи дългосрочна политика в тази посока. И въпреки че съм служебен министър, с мандат от няколко месеца, искам да направя някои важни стъпки в тази посока. Спортът е невъзможен без спортна инфраструктура. И затова в следващите месеци работата на министерството ще е концентрирана върху тази задача.

- Министерството прави картографиране на спортната база в България, разкажете ни за това?

- В момента събираме от всички български области информация за спортните обекти, които са държавна и общинска собственост. Те ще бъдат интегрирани в карта, която да показва по достъпен начин къде и какво има в България - спортни комплекси, стадиони, зали, кортове, плувни басейни, писти, терени и всичко, което представлява спортен обект. Какво е тяхното състояние, кога са построени, кога са ремонтирани. Само по този начин ще могат да бъдат взети правилните решения - къде и какви инвестиции са необходими. Нашите областни координатори също участват вече активно, като правят проверка на място. Платформата, която ще покаже на едно място спортната инфраструктура на България, е важна както за гражданите, така и за администрацията. Защото, когато нямаме тази пълна картина на спортните обекти в страната, няма как да решим като политици, съобразявайки се с обществения интерес, каква спортна инфраструктура е необходима. В коя област или град трябва да се построи басейн или зала. Има ли в момента налични, които могат да бъдат реновирани по някоя от програмите. Има ли дори необходимост, обусловена от демографията в даденото населено място. Работата на парче без цялостна визия ни прави държава, в която има много спортни обекти, за които хората не знаят, общините нехаят, а резултатът е, че няма къде да се спортува.

- Остава малко повече от година до началото на олимпийските игри в Париж 2024. Как върви подготовката на елитните състезатели?

- Вратата ми в министерството е постоянно отворена за всички федерации. В края на миналата година направихме много важна реформа, свързана с финансирането на треньорите. Националните треньори са обезпечени от министерството, така че да могат да работят нормално, да имат хоризонт за развитие. Важно е да спрем изтичането на треньорските кадри в чужбина, процес, който върви от 30 години. Федерациите приеха добре промените. Подписват и своите договори за 2023-а година. Там, където има въпроси или предложения, решаваме в консенсус всички спорни теми. Това, което заварих през лятото в министерството, беше една изключително тежка обстановка за работа. Конфликти от страна на ръководството на ММС с почти всички федерации. Подозрения, напрежение, обвинения. Спортните федерации са наш партньор. Те правят спорта в България, така че е необходимо да се работи с тях с необходимото уважение. Що се отнася до подготовката за Париж 2024 единствената тревога за момента идва от федерацията по вдигане на тежести, където не спират споровете. Ние трябва да спазваме закона и се водим единствено от него. Важно е обаче да защитим на първо място интереса на спортистите, те да имат равни условия за подготовка с техните конкуренти. От страна на ММС тренировъчният процес за българските щангисти ще бъде осигурен.

- Кога има шанс многофункционалната зала в Бургас да бъде открита?

- Сагата със залата в Бургас се точи от години. Надявам се скоро да станем свидетели на нейния край. По мое разпореждане се правят всяка седмица проверки от представители на дружеството "Академика 2011". Информацията, която ми беше предоставена е, че в момента се довършва финишнaта настилка в основната зала от фирмата-изпълнител, прави се промяна в телескопичните трибуни, извършват се довършителни работи по подовете и стъпалата между редовете в залата, работи се по електрическото захранване на вентилаторите за отдимяване, които се намират на покрива на "Арена Бургас". В така наречената малка "Кръгла зала" се работи по връзките на машините за климатизация, отопление и вентилация с електрическата инсталация и автоматизацията, боядисват се стените и се извършва монтаж на виниловите покрития по тавана. Всички тези дейности са свързани с вече подписания договор с изпълнителя и за тях той не получава допълнително заплащане. В първите дни на март трябва да имаме и монтирана лекоатлетическата писта, като фирмата, която я прави пристига от Италия.

- ММС направи съвместното дружество с ЦСКА за стадион "Българска армия", какво следва оттук нататък?

В средата на февруари беше създадено дружеството "Спортни имоти Българска армия", в което равни дялове имат футболен клуб ЦСКА и държавата чрез своето дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД. "Сердика спортни имоти" ЕАД е акционер с 50% дялово участие (28 498 000 лева) от всички акции от капитала на новото дружество. Като първа и необходима стъпка за апортната вноска от страна на ЦСКА бяха преведени по сметките на съвместното дружество 7 124 500 лева. Това са 25% от средствата, които трябва да бъдат дадени от страна на клуба. До края на март трябва да бъде одобрен идейният проект.

- Кога приблизително ще има яснота за построяването на новия стадион на "червените" и как ЦСКА ще гарантира пред държавата, че ще осигури средствата за изграждане на съоръжението?

В документите за съвместното дружество се разписани ясни срокове за всичко и ако те не бъдат спазени, може да се пристъпи към разваляне на дружеството. Надявам се да не се стигне до подобен сценарий, защото новият стадион на ЦСКА е желан от всички фенове на клуба. На този етап всичко върви по план, държавата и ЦСКА взаимодействат в името на развитието на спорта.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович: Очаквам с нетърпение Олимпиадата в Париж
Джокович: Очаквам с нетърпение Олимпиадата в Париж
Олимпийската шампионка Ивет Горанова с нов треньор
Олимпийската шампионка Ивет Горанова с нов треньор