НОВИНИ

Вирусолог: При силен отпор или ваксина, вирусът може да отслабне

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 24.11.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Здраве

По-строгите мерки ще имат ефект върху разпространението на заразата, очакваме да се облекчи натиска върху здравната система. Така вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова коментира в "Още от деня" новите по-строги противоепидемични мерки, които ще бъдат въведени от властите. Тя се надява с това броят на смъртните случаи у нас да намалее.

В подкрепа на своите думи проф. Александрова приведе пример с обстановката в китайския град Ухан след 4-месечното пълно затваряне на населението. Източникът на тази информация е статия от 20 ноември в уважавано световно научно списание, обясни професорката.

След локдауна цялото население от 10 милиона души е било тестувано. Оказало се, че има единични случаи на заразени – едва 300 души асимптоматични и 107, които дали повторно позитивен тест. Тези хора са били поставени под карантина заедно с всички техни близки контакти – близо 1500 души.

"Проследяват ги, докато не дадат изцяло отрицателен тест, но никой от тях не дава симптоматика. Това е един пример, както казват и самите автори, как може да се направи една такава програма за скрийнинг", каза вирусологът.

Проф. Александрова изтъкна, че все още се знае малко за биологията на този вирус, тъй като той се изменя непрекъснато. Иначе, днешните вируси не са от вчера, а съществуват от хилядолетия и клиничната им картина не се е променила съществено. Затова проф. Александрова не възлага особени надежди за промяна в естественото поведение на COVID-19.

Промяна е възможна единствено, ако вирусът бъде сериозно притиснат. Неговото поведение оттук нататък ще зависи от много фактори: не само от неговата природа, но и от хората, средата, мерките, ваксината . При силен отпор на от наша страна или ваксина, той може да се промени и да отслабва.

Що се отнася до ваксините, за които научаваме напоследък, проф. Александрова обясни, че първите две от тях почиват на РНК технология, като задачата на вкарваното в организма информационно РНК е да научи имунната система да изгради имунен отговор на вируса. Целта на тези ваксини е предотвратяване на инфекцията.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха минималната пенсия да бъде 300 лв. от 1 януари
Депутатите приеха минималната пенсия да бъде 300 лв. от 1 януари
ЕК представи 7-годишен план за интеграцията на мигрантите
ЕК представи 7-годишен план за интеграцията на мигрантите