НОВИНИ

Вижте традициониите ателиета за писани яйца и обредни хлябове на Етнографския музей

вижте традициониите ателиета писани яйца обредни хлябове етнографския музей
Снимка: Национален етнографски музей - БАН
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: Национален етнографски музей - БАН
12:52, 18.04.2020
Чете се за: 01:35 мин.
Още

Ателиета за писани яйца и обредни хлябове на Националния етнографски музей тази година се проведоха онлайн заради извънредното положение. Традицията продължава повече от 15 години без прекъсване. Открийте разликата между традиционните и сладки тестени произведения и научете нови техники за шарене на яйца!

Работилница за писани яйца и боядисване с натурални бои

Как се изписват яйцата? Вероятно това кратко филмче ще ви помогне да разберете защо често чуваме, че гледат някого "като писано яйце". Ами това е дълъг процес, изисква знания, умения и добри мисли! Забавлявайте се и направете цветен Великдена у дома! И не забравяйте, останете в къщи! Предизвикваме Ви да качите Вашите снимки във виртуалната изложба "Великден 2020"!



Восъкът и писалката за изписването на яйцата

Някога на много места в България и други европейски страни е била популярна практиката да се рисуват яйцата с восък. Днес традицията е запазена в някои региони. Писаните яйца са рисувани от художника Ари Калъчев. Акварелите се съхраняват в Архива на ЕИМ - ИЕФЕМ - БАН. Част от яйцата са изложени в експозицията "Времена и хора - живите традиции на България".

Чист пчелен восък можете да намерите в пчеларските магазинчета и пазарите. Той е с меденожълт цвят и мирише много приятно. Можете да го ползвате и разтопен. В някои региони на страната го опушват, за да се вижда по-ясно рисунката върху черупката или да се получи релефен ефект. И ако не успеете да откриете восък, не се паникьосвайте! Вероятно у дома имате пастелни боички, в които също има восък.


Писалката за яйцата наподобява тази, с която изписваме буквите. Дръжката е винаги от една не дълга, средно дебела пръчица. В единия и край е пъхната тръбичка, в която да поставим восъка. Можете да използвате стар пълнител от химикалка, който всъщност е метална тръбичка. Набавете пръчицата, помолете някой да помогне с отворче, в което да поставите една тенекиена фунийка или просто да прикрепите тънък пирон.

За по-лесно изписване на яйцата, Етнографския музей предлага модели за декорация. Забавлявайте се!

Яйцата

Какви яйца да подберем за изписване и боядисване? Бели или бежови? Боите върху бялата черупка са много по-ярки, но и другата има своето очарование. Бежовото яйце дава по-топъл нюанс. Важно е да знаем, че ако ще изписваме яйцата с восък, черупките им трябва да бъдат гладки, без дупчици и неравности.

Какви да са яйцата? Ами най-често ползваме кокоши, но можем да си набавим гъши, патешки, пуешки, а защо не и щраусови? Очарователни са и дребните пъдпъдъчи яйца! Всяко едно може да се ползва и да ни даде възможност да проявим фантазията си.
Технологията започва с почистване. Важно е да измием добре яйцата и да ги сварим преди изписването или боядисването.

Работилница за традиционни български обредни хлябове за Великден

В края на 19 и началото на 20 век у нас прониква един нов хляб, който бързо измества старите обредни хлябове в градовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
38 570 българи празнуват имен ден на Великден
38 570 българи празнуват имен ден на Великден
Няма наплив от външни хора в Банско преди Великден
Няма наплив от външни хора в Банско преди Великден