НОВИНИ

Влад Тенев е първият българин милиардер в списъка на "Форбс"

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:05, 08.04.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Създателят на платформата за търговия с акции без комисионни "Робинхуд" Влад Тенев официално стана първият милиардер, роден в България, който влиза в списъка на "Форбс" с най-богатите хора в света.

Владимир или по-известен като Влад Тенев се нареди в класацията на престижното издание за 2021 г. на 2574-о място с нетно състояние от 1 милиард долара.

Платформата успя да привлече голям интерес от страна на дребните инвеститори, както и капитал, превърнал я в компания за няколко милиарда долара. През изминалата година "Робинхуд" достигна пазарна оценка от 11,2 милиарда долара.

На всеки 17 часа в света някой става милиардер - вижте къде са най-богатите

Влад Тенев е роден във Варна, като се премества в САЩ заедно със своите родители през 1992 г. Те са икономисти и тогава полуават възможност да работят за Световната банка във Вашингтон.

През 2009 г. Байджу Бат и Тенев създават първия си стартъп, носещ името "Кронос Рисърч", който предлага инструменти за хедж фондове и банки за изграждане на автоматизирани стратегии за търговия.

През 2013 г. двамата основават "Робинхуд". Само за ден 10 000 се регистрират в него, а след месец те нарастват до 50 000 души.

"Робинхуд" се превръща в истинска мания сред младите потребители с малък или с никакъв опит в търговията с ценни книжа.

Това, което ги привлича, е възможността да я практикуват онлайн и фактът, че компанията работи без брокерски комисионни. Тенев и Бат са миноритарни собственици с дял над 10%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИФА въвежда автоматизирана система за маркиране на засадата за Катар
ФИФА въвежда автоматизирана система за маркиране на засадата за Катар
Кевин Дюрант се завърна и помогна за успех на Бруклин
Кевин Дюрант се завърна и помогна за успех на Бруклин