НОВИНИ

ВМА призовава за безвъзмездно кръводаряване

вма призовава безвъзмездно кръводаряване
bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 22.03.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Една от най-големите болници у нас - Военномедицинска академия, се обръща с призив за безвъзмездно кръводаряване към всички граждани, чието здравословно състояние позволява това.

В кръвния център на лечебното заведение са предприети всички необходими противоепидемични мерки, които да гарантират сигурността и здравето и на служители, и на дарители.

Пандемията от COVID-19 постави пред сериозни изпитания системата на здравеопазването. Напоследък наблюдаваме понижение в броя на безвъзмездните кръводарители. А от ежедневно от преливане на кръв и кръвни продукти се нуждаят много пациенти от различни клиники, които претърпяват неотложни оперативни интервенции, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Предвид ситуацията, в която се намираме, важно е да отбележим, че всеки здрав човек, на възраст между 18 и 65 години, може да дари кръв и да помогне на някой друг да живее.

Дарители, преболедували COVID-19, могат да го направят 28 дни след пълното оздравяване. Дарители, които са си поставили ваксина срещу коронавирус, също могат да дарят кръв – 28 дни след втората доза, пояснява проф. Попов.

Всеки, който иска да подкрепи кампанията "Бъди един от нас! Дари кръв - спаси живот!", може да го направи всеки ден от 8.00 до 16.00 ч в Кръвния център на ВМА.

За повече информация можете да се свържете с екипите на центъра на телефон: 02/ 922 55 06.

Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология на Военномедицинска академия още от създаването му през 1993 г. Мисия, с която екипът се справя повече от успешно – за последните 15 години кръводарителите във ВМА са се увеличили с близо 90%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милионер иска да построи първия "интелигентен град"
Милионер иска да построи първия "интелигентен град"
Световната купа в София без ансамблите на Италия, САЩ и Украйна
Световната купа в София без ансамблите на Италия, САЩ и Украйна