НОВИНИ

Водните запаси на Европа са под заплаха

Данните са част от последния доклад на Европейската агенция за околна среда

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:57, 16.10.2024
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Едва 37 процента от повърхностните води в Европа са в добро екологично състояние. Което означава, че останалите са засегнати в различна, но опасна степен от индустриалното и битово замърсяване, а и от климатичните промени. Тези данни са част от последния доклад на Европейската агенция за околна среда. България е сред 19-те страни от Европейския съюз, които попадат в проучването. А то анализира повърхностните води от 120 хиляди места на Стария континент.

Безпрецедентен набор от фактори застрашават водните запаси на Европа, алармират от Европейската агенция за околна среда. Само в 29 на сто от проучените случаи в 19 страни от ЕС и Норвегия химичният състав на повърхностните води е заслужил оценка "добър" - тоест водата не е била замърсена прекомерно с химически и токсични вещества като пестициди и микропластмаси. Повърхностните води са застрашени от замърсяването на въздуха с изгарянето на въглища и автомобилните емисии, както и от селскостопанската индустрия.

Според Европейската агенция за околна среда най-големият натиск и въздействие от пестициди върху водните видове има в региони, доминирани от интензивно земеделие и трайни култури в Белгия, България, Кипър, западна и северна Франция, северозападните части на Германия, Италия, Малта, Нидерландия, Румъния и Испания.

Георги Стефанов, Българска Асоциация Геотермална Енергия: "За разлика от демографските принципи и развитие в България, през последните години селското стопанство отново се комасира, отново стана индустриално, отново се използват много минерални торове и различни видове химически стимулиращи препарати. Тоест ние не знаем в детайл какво се случва. Нитратите се превръщат в нитрити."

Климатичните промени в Европа също влияят на качеството на повърхностните води. Периодите на продължителна суша и пороите, които предизвикват наводнения, се наблюдават все по-често в различни райони на Европа.

Ханс-Мартин Фюсел, експерт по климатични рискове: "Разделяме Европа на четири региона: северен, южен, западен и централен плюс източен. От четирите региона Южна Европа е засегната най-силно от климатични рискове, тъй като жегите и сушата там вече са доста силни."

Резките промени в нивото на водните басейни в дългосрочен план засягат и качеството на водите в подпочвените слоеве.

Георги Стефанов: "Покрай водната криза лятото стана ясно, че има десетки български населени места, които не страдат от дефицит на вода, а страдат от това, че водата, включително и подземната, е негодна за употреба, негодна за битови нужди, за готвене, за пиене. И по този начин хората минават на пластмасови туби, по простата причина, че е силно замърсен целият водоносен хоризонт или цели поречия на реки са силно замърсени."

Препоръките на Европейската агенция по околна среда са: държавите-членки на Европейското икономическо пространство да намалят наполовина употребата на пестициди до 2030 година, а правителствата да дадат приоритет на намаляването на потреблението на вода и възстановяването на екосистемите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа среща между държавите от ЕС и държавите от Персийския залив
Първа среща между държавите от ЕС и държавите от Персийския залив