НОВИНИ

Психолог: Здравната система трябва да се грижи за психичното състояние на родилките

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:10, 16.10.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Трагична развръзка - обявената за издирване Биляна Петрова, майка на две деца, беше открита мъртва. По непотвърдена информация, най-вероятно сама е сложила край на живота си. От полицията съобщиха, че текат процесуално- следствени действия по случая. Изчезването на майката предизвика вълна от съпричасност в социалните мрежи, а в издирването се включиха много хора с надеждата да бъде открита. Случаят е показателен колко опасна може да бъде следродилната депресия и колко е важна превенцията, каквато у нас реално няма.

Репортаж, който трябваше да бъде зов за помощ - да бъде намерена изчезналата 31-годишна майка на две малки деца.

"Да помоля за помощ, наистина в този труден момент виждам колко хора могат да помогнат", разказа съпругът на Биляна Мартин Венев.

Репортаж, който вече е зов за помощ - за всички, които страдат от родилна депресия. Биляна Петрова - жена, която близките й описват като изключително грижовна и всеотдайна съпруга и майка, изпаднала в депресия след раждането на второто си дете през лятото.

"Биби наистина не се чувстваше добре през последните няколко седмици. Говорили сме многократно, споделяше, че не се чувства добре, че се чувства депресирана, че подлага под съмнение грижите, които полага за децата, въпреки че те наистина са на 100%. Беше на лекар, била е на психолог, беше установена следродилна депресия", разказа братовчедката на Биляна Теодора Барулова.

Силно притеснени за състоянието на Биляна, близките й я водят в Център за психично здраве.

"Откъдето е избягала и никой не е направил за съжаление нищо, за да я спре", добави братовчедка й Биляна.

От ръководството на центъра обясниха в съобщение, че жената е била доведена там вчера по обяд от близък и от екип на спешна помощ. Преди завършването на прегледа обаче Биляна напуснала центъра. Сега там тече проверка. Последно Биляна е забелязана в района на Централните хали, после следите и се губят и беше обявена за издирване. До днес, когато тялото й беше открито в ранния следобед. Трябва да се говори за следродилната депресия, убедени са експертите, защото това заболяване може да бъде преодоляно, само ако се вземат мерки.

"Когато тези симптоми на силна безпомощност, на невъзможност да се грижиш за себе си, за семейството си, невъзможност да изпитваш този радост от ежедневни случки, които се случват на всички нас, когато тъгата е в повече, тревожността е в повече, тези депресивни мисли, които всеки един от нас в някакъв етап от живота си изпитва, когато всичко това се засили и не отшумява от само себе си, казваме, че в тези случаи, ако в рамките на две седмици тези симптоми продължат и се задълбочават трябва да се потърси психологична подкрепа", обясни психологът Татяна Райнова.

И ако след раждането педиатър проследява състоянието на детето, то здравната система не е придвидила психичното състояние на родилката да се проследява. А според специалистите такъв е необходим, за да не се стига до трагични случаи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов с предни позиции и във втория ден на тестовете в Барселона
Никола Цолов с предни позиции и във втория ден на тестовете в Барселона
Изхвърляме 93 килограма храна годишно
Изхвърляме 93 килограма храна годишно