НОВИНИ

Военният министър и турският посланик обсъдиха двустранните отношения в областта на обраната

военният министър турският посланик обсъдиха двустранните отношения областта обраната
Снимка: Министерство на отбраната
bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 17.07.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и Н. Пр. Айлин Секизкьок, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция у нас, обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната и въпроси от актуалния дневен ред на сигурността, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Двамата подчертаха традиционно доброто партньорство на България и Турция в рамките на НАТО и в регионални формати, както и важната роля на страните ни в източния регион на отговорност на Алианса. Очертани бяха перспективите за развитие на двустранния диалог в контекста на взетите решения и одобрените регионални планове по време на проведената миналата седмица във Вилнюс среща на върха.

Министър Тагарев изказа благодарност за приноса на Турция в многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна-домакин. Той акцентира върху подготовката, която ще е необходима за прерастването на бойната група в бригада - важна стъпка в изграждането на съюзническия капацитет за възпиране, сдържане и отбрана на Източния фланг на НАТО.

Министър Тагарев и Айлин Секизкьок дискутираха и променящата се среда на сигурност в Черноморския регион, като споделиха общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество между черноморските държави с цел адаптиране към предизвикателствата, пред които са изправени в следствие на войната в Украйна.

По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за отбранително-индустриално сътрудничество и участието в съвместни учения и подготовки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветомир Чернокожев остава в баскетболния Спартак Плевен и през новия сезон
Цветомир Чернокожев остава в баскетболния Спартак Плевен и през новия сезон
27 кг сребърни накити задържаха митничари на "Капитан Андреево"
27 кг сребърни накити задържаха митничари на "Капитан Андреево"