НОВИНИ

Волейболистите научават съперниците си за Мондиала в средата на септември

Световното първенство ще се проведе във Филипините и Тайланд

Волейболистите научават съперниците си за Мондиала в средата на септември
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 03.09.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Националния отбор на България по волейбол за мъже ще научи съперниците си за Световното първенство през 2025, което ще се проведе във Филипините и Тайланд, на 14 септември, съобщиха от федерацията. Тогава ще бъде теглен жребият в Манила.


"Международната федерация по волейбол (FIVB) обяви днес всички държави, които ще участват в Световните първенства за мъже и жени през 2025 година. България е сред тях. Страната ни ще има представители и в двата шампионата, като се класират директно по правото на позицията си в световната ранглиста (19-о при мъжете и 20-о при жените).

От FIVB промениха формата на мондиалите, увеличавайки броя на отборите от 24 на 32. Също така първенствата ще се провеждат вече на 2, а не на 4 години. От централата повериха за първи път домакинствата на тези турнира на Филипините и Тайланд", написаха от центрлата.

Световното първенство за мъже ще се проведе от 12 до 28 септември във Филипините. Националите ни ще научат своите съперници на 14 септември, когато в Манила ще бъде изтеглен жребият (14:30 – наше време). Той ще бъде предаван на живо и безплатно на VBTV и в YouTube канала на Volleyball World.

Според новия регламент за това първенство директно се класираха Филипините (като домакин) и Италия (настоящ шампион). Като част от новата квалификационна система бяха раздадени 15 квоти по време на Континенталните първенства през 2023 г., като Египет, Алжир и Либия са излъчени от Африка, Япония, Иран и Катар се класират в зона Азия, Полша, Словения и Франция заемат европейски места, САЩ, Канада и Куба се присъединяват от региона Северноамериканска конфедерация по волейбол, а Аржентина, Бразилия и Колумбия представляват Южна Америка.

Останалите 15 места бяха разпределени за най-добрите национални отбори в световната ранглиста на FIVB към 30 август 2024 г., които все още не са се класирали – Германия, Сърбия, Холандия, Украйна, Белгия, Турция, Чехия, България, Португалия, Финландия, Тунис, Китай, Румъния, Чили и Корея.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Часът и мястото на срещата са известни" - напусна ни легендата на българската журналистика Иван Гарелов
"Часът и мястото на срещата са известни" - напусна ни легендата на българската журналистика Иван Гарелов