НОВИНИ

Володимир Зеленски е получил покана от Шарл Мишел да посети Брюксел

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:28, 06.02.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
зеленски пристигна вашингтон среща байдън обръщение конгреса
Слушай новината

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поканил украинския лидер Володимир Зеленски да участва лично в бъдеща среща на върха на Евросъюза, обяви говорител в Брюксел. Според съобщението в Туитър допълнителна информация няма да бъде съобщена от съображения за сигурност.

Според редица източници обаче, посещение на Володимир Зеленски в Брюксел може да се очаква още в четвъртък, когато се събират ръководителите на 27-те. Ако новината се потвърди, това ще бъде първа визита на украинския лидер в столицата на Евросъюза от началото на войната на 24 февруари. Има вероятност и за извънредна сесия на Европарламента в присъствието на Зеленски, твърдят източници на Франс прес.

Украинският лидер има "постоянна покана" в Брюксел, отбеляза по-рано говорител на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. От Киев няма потвърждение за пътуване на Зеленски, който посети Вашингтон на 22 декември и напусна за първи път страната си след началото на руската инвазия.

Във Вашингтон той разговаря с президента Байдън и държа реч пред американския Конгрес.

В четвъртък и петък Евросъюзът провежда извънредна среща на върха, посветена на развитието на войната в Украйна и солидарността на 27-те с каузата на Киев. Преди дни лидерите лидерите на Съюза посетиха украинската столица, където потвърдиха подкрепата си за страната. От юни миналата година Украйна има статут на страна-кандидатка за присъединяване. Членството предполага редица реформи, които може да отнемат години, но Киев се надява да ускори процеса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК обяви кампания в помощ на пострадалите от земетресението в Турция
БЧК обяви кампания в помощ на пострадалите от земетресението в Турция
САЩ няма да върнат отломките от шпионския балон на Китай
САЩ няма да върнат отломките от шпионския балон на Китай