НОВИНИ

Все още не е обсъждан състав на кабинета, БСП подкрепя Кирил Петков за премиер (Обобщение)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:51, 28.11.2021
Чете се за: 05:42 мин.
Политика
Слушай новината

Вече е ясно - новото 47-мо Народно събрание започва работа в петък. Президентът свиква първото заседание на новия Парламент на 3 декември от 9.00 часа.

А преговорите за коалиционно споразумение на експертно ниво приключиха. През седмицата започват разговорите на лидерите, които ще обхванат вече и структурата, и състава на бъдещия кабинет с мандат на "Продължаваме промяната" и в евентуална коалиция с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

БСП подкрепя идеята Кирил Петков да стане министър-председател на евентуалния бъдещ кабинет. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в "Денят започва с Георги Любенов" след като приключи петдневната поредица от преговори между четири партии от новия парламент. Тя определи шансовете БСП да се включи в едно коалиционно правителство като над 50%.

Корнелия Нинова: Не виждам "Продължаваме промяната" като нова левица

По късно в предаването "Говори сега" Кирил Добрев заяви, че екипът, който участва в преговорите, не е подкрепен от всички в партията.

Соченият за един от основните опоненти на Корнелия Нинова в БСП Кирил Добрев отрече в партията да има вътрешна опозиция. По-скоро по думите му ставало дума за различно мислене. Добрев отговори и на думите на Нинова ,че вътрешната опозиция в левицата се захранвала първо от Бойко Борисов, а след това от служебния кабинет

"Това е една страхотна теза. Между другото чакам присъствен национален съвет, за да задам този въпрос. Аз специално не мога да се сетя за такива хора. Но се сещам поне за двама, които са от нейното лично обкръжение. Единият има повече снимки с Бойко Борисов отколкото с Корнелия Нинова и може би са взели над 150 милиона от Борисов като обществени поръчки", заяви Добрев.

Той обясни, че ще информира първо партията кого визира в случай че още веднъж Нинова постави темата по този начин публично. Каза обаче, че това са хора от нейното изпълнително бюро.

Кирил Добрев: Човек до Нинова е взел милиони от Борисов през обществени поръчки

Добрев призна, че БСП изживява тежки проблеми, загуба на гласове особено сред младите хора, а 90% от електората били хора в пенсионна възраст

"Това е една партия със затихващи функции и ако продължаваме по този начин, ще се борим на следващите избори да минем 4 процента .Това е състоянието на БСП в момента под вещото ръководство на другарката Корнелия Нинова", заяви Кирил Добрев.

Той обаче не отговори какво ще предложи в замяна на предстоящия през януари конгрес. Заяви още, че има двама души, без които Нинова не може - и това са Крум Зарков и Драгомир Стойнев. Те били "западни възпитаници" и "интелигенти момчета". Затова ги била избрала за участие в преговорите за кабинет.

"Много по-лесно Харвард и Сорбоната биха си партнирали и много по-лесно би вървял разговорът отколкото между Харвард и АОНСУ", коментира той.

Добрев беше повече от ясен, че преговорните екипи на левицата се определят еднолично от Корнелия Нинова. В тези екипи били и всички министри от правителството на Жан Виденов ,които Добрев свързал с опашките за бензин и с режима на тока.

"И ако тези хора днес са лицето на БСП, след 5 годишна реформа - по-добре да не участваме в това правителство, казвам ви го честно", коментира той.

С участието си в преговорите БСП решава само проблемите на ръководството си, уверен е Добрев. А крайната цел по думите му била спечелването на вота на конгреса на 22 януари чрез повече доверие за Нинова заради изтъргуваните постове във властта.

В коментар за бъдещия кабинет Борислав Сандов отново заяви в "Говори сега", че все още не са ясни имената на министрите .

"Все още не сме водили разговори за персонален състав на Министерския съвет. Сега на първо време трябва да проведем докрай разговора за коалиционното споразумение и за политиките. На следващ етап ние ще започнем разговора за конкретните хора, които могат да изпълнят тези политики", каза Сандов.

Борислав Сандов: Все още не са водени разговори за състав на кабинета

Според него участието със собствени министри в бъдещото управление е "въпрос на отговорност". Каза още, че няма търкания в коалицията "Демократична България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси и Манчестър Юнайтед не се победиха в Лондон
Челси и Манчестър Юнайтед не се победиха в Лондон
Гол на Стивън Петков прати Фейрензе на върха в португалската Втора лига
Гол на Стивън Петков прати Фейрензе на върха в португалската Втора лига