БНТ готви документален филм за "Алеята на сфинксовете"

от БНТ
17:47, 28.11.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

В Египет, след дълги години на реконструкция, беше открита "Алеята на сфинксовете". На събитието присъстваха президентът Абдел Фатах ал-Сиси, членове на правителството, както и чуждестранни посланици. Сред гостите бяха и представители на Българското египтологическо общество.

Музей на открито: Откриват "Алеята на сфинксовете" в Египет

В студиото на "Говори сега" доц. Теодор Леков и Деница Такева-Германова разказаха за впечатляващото събитие, което насочи светлината на прожекторите в Египет.

Зрителите на БНТ ще имат възможността да гледат грандиозната 90-минутна церемония, която ще бъде излъчена в ефира на обществената медия по време на празничната програма, съобщи режисьорът Станислав Терзиев. Той допълни, че БНТ е получила изключителните права за безплатно излъчване.

БНТ има над 260 заснети часа за документален филм, посветен на историята на Древен Египет. Проектът се изготвя съвместно с Българския институт по египтология към НБУ.

"Той ще разкаже за връзката между египетските царе и Богът-творец, проследявайки египетската история през паметниците и местата, които посетихме, за да илюстрира и нашата дейност", допълни доц. Леков.

С грандиозна церемония в Египет откриват "Алеята на Сфинксовете"

Обработката на документалния филм ще продължи около един месец, а първият епизод ще бъде готов в края на януари 2022 година.

Целия разговор може да гледате във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сасуоло нанесе втора поредна загуба на Милан в Серия "А"
Сасуоло нанесе втора поредна загуба на Милан в Серия "А"
Километрична опашка от автомобили преди "Траянови врата" в посока София
Километрична опашка от автомобили преди "Траянови врата" в посока София