НОВИНИ

БНТ готви документален филм за "Алеята на сфинксовете"

bnt avatar logo
от БНТ
17:47, 28.11.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

В Египет, след дълги години на реконструкция, беше открита "Алеята на сфинксовете". На събитието присъстваха президентът Абдел Фатах ал-Сиси, членове на правителството, както и чуждестранни посланици. Сред гостите бяха и представители на Българското египтологическо общество.

Музей на открито: Откриват "Алеята на сфинксовете" в Египет

В студиото на "Говори сега" доц. Теодор Леков и Деница Такева-Германова разказаха за впечатляващото събитие, което насочи светлината на прожекторите в Египет.

Зрителите на БНТ ще имат възможността да гледат грандиозната 90-минутна церемония, която ще бъде излъчена в ефира на обществената медия по време на празничната програма, съобщи режисьорът Станислав Терзиев. Той допълни, че БНТ е получила изключителните права за безплатно излъчване.

БНТ има над 260 заснети часа за документален филм, посветен на историята на Древен Египет. Проектът се изготвя съвместно с Българския институт по египтология към НБУ.

"Той ще разкаже за връзката между египетските царе и Богът-творец, проследявайки египетската история през паметниците и местата, които посетихме, за да илюстрира и нашата дейност", допълни доц. Леков.

С грандиозна церемония в Египет откриват "Алеята на Сфинксовете"

Обработката на документалния филм ще продължи около един месец, а първият епизод ще бъде готов в края на януари 2022 година.

Целия разговор може да гледате във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сасуоло нанесе втора поредна загуба на Милан в Серия "А"
Сасуоло нанесе втора поредна загуба на Милан в Серия "А"
Километрична опашка от автомобили преди "Траянови врата" в посока София
Километрична опашка от автомобили преди "Траянови врата" в посока София