НОВИНИ

Календарът "Стара Варна" представя духа и живота в града преди столетие

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 28.11.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Календарът "Стара Варна" за догодина вече е отпечатан. Той представя живота и духа на Варна столетие назад като ги пресъздава чрез 13 уникални фотографии от края на 19-и и началото на 20-и век. Повечето от тях се публикуват за първи път.

Фотосите в календара "Стара Варна" са от фонда на едноименния музей. На корицата е пристанище Варна от края на 19-и век.

"Всички фотографии в този календар са уникални с това, че те са оцветявани ръчно от самите фотограф-художници в края на 19-и и началото на 20-и век. Така те стават по-интересни, по-привлекателни и по-атрактивни и по-този начин хората общуват вече с цветове", казва хаджи Ламбрин Сотиров от музей "Стара Варна".

Календарът представя фотографии с типичните за Варна сгради с обли прозорци, старата митница, снимки на крайцера "Надежда" и торпедоносеца "Дръзки".

Фотографиите ни пренасят и на булевард "Княз Борис I" и улица "Преславска", където виждаме първите кафенета и магазини с витрини, появили се във Варна в началото на миналия век.

Една от уникалните фотографии авторът на календара оставя за последния месец на годината.

"Много рядка фотография. Това е Варна от север. Зад нея се вижда нос Галата и продължението на това възвишение. Оставена е за декември месец", каза хаджи Ламбрин Сотиров.

На страниците на календара намират място и едни от символите на Варна - Катедралният храм „Свето Успение Богордично", дворецът "Евксиноград" и манастирът "Св. Св. Константин и Елена".

Репортер: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветровито следобед, през нощта се очакват валежи
Ветровито следобед, през нощта се очакват валежи
Ангел Петричев за Алън Пардю: Глашатай на неистини
Ангел Петричев за Алън Пардю: Глашатай на неистини