НОВИНИ

Настимир Ананиев, ПП: Има нужда от пълен одит на това, което се случва по българските пътища

bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 28.11.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Доказа се, че има нужда от пълен одит на това, което се случва по българските пътища", коментира в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от "Продължаваме промяната" и пътен експерт Настимир Ананиев.

Големият брой жертви на "Струма" е вследствие на пожара в автобуса и според Настимир Ананиев има някаква допълнителна причина за трагедията, защото нафтата много трудно може да бъде запалена, не е като бензина.

"Пътната безопасност трябва да е приоритет, не може след трагедии да реагираме. Какво е станало на "Струма" - ще каже следствието. Като експерти можем да даваме различни версии - виждате, че доста бързо излязоха различни хипотези, че най-вероятно има комплекс от причини, свързани и с маркировката, и със сигнализацията, и елемент на човешка грешка", каза той.

Според него при сблъсъка предното стъкло на автобуса също се е счупило.

"Трябва да се види тази версия за акселератор, защото много малко хора са успели да се спасят. Както казах, трябва да реагираме преди трагедиите с конкретни действия", заяви Ананиев.

На преговорите за кабинет в сектор "Транспорт" също е обсъдено, че трябва одит на големите инфрастурктурни проекти - как са били строени, спазват ли се безопасността и проектирането на пътищата.

"Две години работи Държавната агенция по пътна безопасност. Те направиха един много хубав доклад в началото, в който признаха, че 2/3 от хоризонталната маркировка е незадоволителна, а сега прокуратурата ще възлага проверка дали маркировката отговоря на стандартите. Щом агенцията е казала, че 2/3 не е задоволителна, значи около 80 - 90% от цялата маркировка не е задоволителна и ние, шофьорите, виждаме това", коментира експертът.

Агенцията трябва да има координиращи функции между институциите, които отговарят за пътната безопасност, а ГЕРБ записаха, че тя ще бъде просто едно аналитично звено, което да пише доклади, заяви Ананиев.

Вижте целия разговор във видеото

ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финикс удържа устрема на Бруклин за 16-а поредна победа
Финикс удържа устрема на Бруклин за 16-а поредна победа
Прекратиха абсурден мач в Португалия след 7 гола и недостатъчно футболисти
Прекратиха абсурден мач в Португалия след 7 гола и недостатъчно футболисти