НОВИНИ

Музей на открито: Откриват "Алеята на сфинксовете" в Египет

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:59, 25.11.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Светът е отправил поглед към Египет, където с грандиозна церемония се открива "Алеята на сфинксовете" в Луксор. Мащабният проект беше подготвян 10 години и сега ще бъде представен в присъствието на египетския президент и множество чуждестранни дипломати.

В Луксор е и екип на БНТ, който ще заснеме филм за събитието.

Алеята е с дължина 2700 метра и на нея са поставени 1300 сфинкса. Този величествен музей под открито небе в Луксор се открива с впечатляващ спектакъл, с който оживява древния фестивал Опет - вълнуващата част от историята на Древен Египет.

В храмовете в Луксор са изрисувани сцени от празненствата, които показват танци, музика, военни паради, поднасяне на дарове на боговете.

Сценарият беше пазен в дълбока тайна до последния момент.

"Церемонията е в модерен стил, така че да блеснат всички забележителности на Луксор - от традиционните разходки с лодка и луксозните круизи по Нил до въздушните балони над Долината на царете. Специално за събитието беше обновен и целият град Луксор - с ремонтирани улици, ново осветление, нови информационни табели, зелени площи и нова крайбрежна алея на река Нил. Целта на властите в Кайро е да привлекат вниманието на света и да дадат нов шанс на туристическия бранш в страната, силно пострадал от корона-кризата", коментира д-р Теодор Леков, египтолог.

СНИМКИ: Станислав Терзиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Италия обмислят задължителна ваксинация за футболисти
В Италия обмислят задължителна ваксинация за футболисти
Очакват се валежи и силен вятър
Очакват се валежи и силен вятър