НОВИНИ

Взривиха 75-метров комин в Пловдив (ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
15:32, 23.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Взривиха 75-метров комин на консервната фабрика в Пловдив.

Точно в 15:40 ч съоръжението от стоманобетон на бул "Васил Левски" в производствената зона на града падна с помощта на 14 кг взривно вещество.

В основата на комина на височина 3 метра, където обиколката надхвърля 14 метра, са били пробити над 300 дупки, във всяка от която е поставен 100 гр взрив, обясниха за БНТ от специализирана инженерингова фирма, натоварена с премахването на комина.

Движението в района, включително и на влаковете, спря за кратко. Цялото събаряне протече успешно по план.

Коминът е бил използван за последно преди 30 години от работещата тогава консервна фабрика "Първи май", която е била един от най-големите консервни комбинати на Балканите.

Сега на терена ще бъде изграден голям търговски център с мащабен паркинг, обясниха от фирмата- собственик на терена.

40 кг е взривното вещество и 308 дупки има ...предварително направени са направляващите отвори, направена е защита и чакаме сега от ЖП-то да потвърдят прозореца и да гърмим. На ниво около 3 метра е направена просека на две трети от ширината на комина и там се промиват тези триста дупки с които трябва да се разруши корпуса – стомано-бетоновата част в тази област на комина, където искаме да падне. Разбива се на степени, за да може хем по хубаво се раздробява, хем се губят другите ефекти на взрива негативни като разлети на късове, звукова вълна, обясни инж. Живко Захариев, изпълнителен директор на "Експлозив инженеринг" АД- София.

Това е част – 1 микрооткрязък от времето, в който един анахронизъм ще бъде премахнат и по-късно на това място да се случи нещо полезно и красиво, каза Георги Недялков, управител във фирмата собственик.

Репортер: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 души загинаха след падане на кабинков лифт край Лаго Маджоре
13 души загинаха след падане на кабинков лифт край Лаго Маджоре
Смесената ни щафета в плуването с национален рекорд
Смесената ни щафета в плуването с национален рекорд