НОВИНИ

Ясен Тодоров остава на поста зам.-директор на националното следствие

Прокурорската колегия на ВСС остави без разглеждане искането за отстраняването му

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов , Източник: БТА
15:11, 28.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
борислав сарафов внесе всс искане освобождаване ясен тодоров
Снимка: БТА
Слушай новината

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не освободи Ясен Тодоров като заместник-директор на Националната следствена служба. Това стана с гласа 7 “за” и 1 “против”. Мотивът - директорът на НСлС няма правомощия да иска освобождаване на заместник. Това може да го стори само главният прокурор.

След заседанието стана ясно още, че прокурорската колегия не се е произнасяла по искане за оставка на Иван Гешев като магистрат. На 11 юли бившият обвинител номер едно е подал заявление, в което е обяснил, че не желае да бъде назначен на длъжността прокурор във ВКП. Дали Иван Гешев още е прокурор колегията трябва да обсъди следващата седмица.

Съгласно чл. 166 от ЗСВ оставка се подава с едномесечно предизвестие, а след това прокурорската колегия следва да се произнесе. Вчера е подадена молба от Гешев, уточниха от ВСС.

Ще има ли рокади в Националното следствие?

В профила си във Фейсбук Иван Гешев се оплака, че девети ден Прокурорската колегия не се произнася по искането му за оставка като прокурор. Гешев попита също така ако все още е прокурор с пълни права дали може да арестува някого и даде за пример разследваните в момента политици.

"Прокурорите в България не арестуват. В България българските прокурори могат да направят предложение до съда да вземе мярка за неотклонение задържане под стража. Това те могат да направят единствено по делата, които са им възложени в качеството на наблюдаващ прокурор. Абстрактна възможност да арестуваш някого по свое усмотрение не съществува. КС не може да спре процедурата за избор на нов главен прокурор. Това е въпрос, който ще бъде решаван другата седмица, тъй като прочетох такава заявка, че министърът на правосъдието ще внесе такава точка. Когато видя всички материали, включително решението на КС за допустимост, тогава ще взема своето решение. Лично аз не съм обсъждал с колегите си име. Предложение може да бъде направено от трима членове на прокурорската колегия", каза Огнян Дамянов, член на ВСС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в групата на националния отбор по баскетбол преди старта на лагера в Правец
Промени в групата на националния отбор по баскетбол преди старта на лагера в Правец
Прокурорският син Васил Михайлов остава в ареста
Прокурорският син Васил Михайлов остава в ареста