Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Йотова: Очаквам по-добър диалог между партиите след следващите избори

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
17:37, 22.09.2021
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
вицепрезидентът илияна йотова заразена коронавирус
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"След това, което се случва и с краха на 46-ото Народно събрание, съм оптимист, че политиците у нас трябва да започнат да си говорят. Заявките са за научени уроци, за повече разум и мъдрост. Очаквам по-добър диалог между партиите след следващите избори. Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ е важно какво правим със страната си през следващите месеци, защото целият свят навлиза в криза след толкова тежката пандемия.

"Ще има сериозни социални проблеми. Аз бих застанала и бих искала да бъда част от това мнозинство в страната, което да даде гаранции на хората, че има стабилно правителство, което мисли за тях. Така че държавата да върви напред и да се развива - и чрез икономиката ни, чрез Плана за развитие, и че тези стъпки ще ги правим заедно с хората. Смятам, че следващите месеци България може да постигне много. Това е нашето послание и като президентска двойка, което ние никога не сме изоставяли", допълни Йотова.

Тя посочи, че много скоро ще са ясни имената на хората, които ще влязат в Инициативния комитет, който ще ги подкрепи като кандидатпрезидентска двойка за предстоящите избори.

Инициативен комитет ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова за президентска двойка на изборите

"Очаквам да има различни кандидатпрезидентски двойки, аз не подценявам никого. Моята сила е в това, че умея да слушам хората. Аз вярвам в борбата на идеи, ние ще чакаме хладнокръвно всички кандидати и разбира се, че ще направим най-добрата кампания. Като се надявам да има и добри дебати. Това ще бъде много сложна кампания - всеки ще се опитва да лансира своите послания, ще бъде много трудно да се отсее всичко. Избори две в едно - така се реши, за да не се харчат излишни пари. Това е за мен доброто решение. С всеки опонент ще искам да говоря какво предстои на България и какви са важните решения в тази посока", добави Илияна Йотова.

По думите ѝ е много важно какво ще се случи с Плана за възстановяване и устойчивост, както и с комплекса "Марица Изток".

България продължава да бъде под силен европейски натиск да се откаже от ветото си върху преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

В същото време, според нея, в Европейския съюз има все по-голямо разбиране за исканията на София към Скопие, свързани най-вече с правата на хората с българско самосъзнание.

Илияна Йотова поясни няколко варианта българските искания да станат част от рамката на преговорите между ЕС и Северна Македония:

"Дали тези условия, които ние поставяме, ще бъдат още в първата глава, или ще бъдат записани и ще минават като червена нишка през целия преговорен процес, или ще бъдат изведени накрая в отделна 36-а глава, това е въпрос и на изработването с условията и с това, че ще се вземе предвид българската позиция", уточни вицепрезидентът Илияна Йотова.

Въпросът ще бъде обсъждан на предстоящата през октомври среща "ЕС - Западни Балкани", организирана от Словенското ротационно председателство на Европейския съюз.

"Каква работа остава – това е нещо, за което ще продължа да работя, независимо какъв пост заемам и ще заемам и занапред – това ще е съхраняването на родовата памет. Защото това е имунната система на българите. Това ги съхранява и пази българите от векове насам. Моя отдавнашна мечта, готова вече и като проект, само трябва институциите да го направят - това е създаването на Български културен институт. Защото това е пътят на връщането на позициите на държавата ни зад граница", каза още Илияна Йотова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куман отказа да отговаря на въпроси на необичайна пресконференция
Куман отказа да отговаря на въпроси на необичайна пресконференция
ЕС планира да въведе общо зарядно устройство за телефони
ЕС планира да въведе общо зарядно устройство за телефони