НОВИНИ

Юни е отчетен като най-горещия месец в историята на измерванията

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:29, 14.07.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Европа, Америка, Китай и Африка - няма континент, който да е пощаден от бруталната гореща вълна, а най-високите температури се очакват този уикенд.

За последните дни бяха счупени три световни рекорда за най-висока температура, а месец юни е бил най-горещият в историята на измерванията. Същото е установено и за първата седмица на юли. Учените предупреждават, че само обществата, които инвестират в мерки за адаптиране към климатичните промени и в частност към жегата ще могат да намалят смъртността на населението.

Лятото едва започна в северното полукълбо, но опасно високи температури вече има в Съединените щати - в Аризона, Калифорния, Невада и Тексас, където живеят над 100 милиона американци.

Парещи са температурите в редица европейски държави - Франция, Германия, Италия, Испания и Полша. Гърция затвори в най-горещата част на деня най-голямата си туристическа атракция Акропола. Там температурата надхвърли 40 градуса.

Снимки: БГНЕС

48 градуса по Целзий е на островите Сицилия и Сардиния - там вероятно ще има нов европейски рекорд. Екстремното време става новото "нормално" за света, предупреждават от Световната метеорологична организация. Изследване на учени от Европейските здравни институти изчисли, че над 61 хиляди души са починали заради горещо време в 35 европейски държави в периода от края на май до началото на септември миналата година.

"Това число е много високо, не знам дали хората осъзнават какъв е мащабът на проблема. Жегата и студът заедно вземат също толкова жертви, колкото и замърсяването на въздуха", проф. Жоан Балестер - Институт за световно здраве в Барселона.

Синята ни планета вече изглежда по-скоро зелена заради затоплянето.

Феноменът Ел Ниньо, който се завърна, води до високи температури и на водата. Край южния бряг на Флорида океанската вода е 32 градуса. В Средиземно море температурата на водата на повърхността също е тревожно висока - 30 градуса.

Това има опустошителни последици за морските организми - както за оцеляването им, така и за миграцията им. Затоплянето влияе негативно и на риболовната индустрия.

"Последният доклад показва, че парниковите емисии трябва да се съкратят с 43% следващите 7 години, за да запазим увеличаването на земната температура до 1 градус и половина. Но нямаме нужда от рекорд, за да установим, че климатът се затопля с безпрецедентни темпове. Само миналата седмица счупихме три световни рекорда един след друг", каза султан Ахмед Ал Джабер - председател на COP28.

Световната температура се е повишила с 1,2 градуса от средата на 19-и век. Въз основа на геоложки проучвания е установено, че миналата седмица е била най-горещата от 125 000 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националките до 19 години спечелиха бронзовите медали на Балканиадата по волейбол в София
Националките до 19 години спечелиха бронзовите медали на Балканиадата по волейбол в София
"Възраждане" сезира КС по повод референдума срещу еврото
"Възраждане" сезира КС по повод референдума срещу еврото