НОВИНИ

Южна Африка спира ваксинирането с "Джонсън и Джонсън"

южна африка спира ваксинирането джонсън джонсън
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 13.04.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Южна Африка спря използването на ваксината на "Джонсън и Джонсън" за COVID-19 заради потенциални рискове от кръвни съсиреци, докладвани от Съединените щати, каза здравният министър.

Съобщението отлага и без това бавната кампания за ваксинация в най-тежко засегнатата страна в Африка.

"Решихме доброволно да спрем използването, докато причинно-следствената връзка между развитието на съсиреци и ваксината бъде достатъчно изследвана", обяви министърът на здравеопазването Цвели Мкхизе в онлайн брифинг за пресата.

Американската администрация по храните и лекарствата и Центровете за контрол на заболяванията по-рано днес препоръчаха пауза в използването на еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" заради потенциални връзки с рядък тип кръвни съсиреци.

Мкхизе каза, че въпреки че не са докладвани кръвни съсиреци сред ваксинираните граждани в Южна Африка, съветите на Американската администрация по храните и лекарствата не трябва да се приемат "с лека ръка".

Южна Африка е ваксинирала малко под 290 000 здравни работници от 17 февруари. Втората фаза на плана за ваксиниране на страната, който ще бъде насочен към основни работници и лица над 60 години, трябва да започне на 17 май.

Досега Южна Африка е осигурила 31 милиона дози от "Джонсън и Джонсън" и 30 милиона от "Пфайзер", които тепърва ще бъдат доставени. Още 1,2 милиона дози ще бъдат дарени от международната организация за споделяне на ваксини Covax и неизвестен брой от Африканския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи и вятър ще понижат температурите
Валежи и вятър ще понижат температурите
Трима 90-годишни български пилоти празнуваха заедно рождените си дни
Трима 90-годишни български пилоти празнуваха заедно рождените си дни