НОВИНИ

Задържаха мъж, теглил пари от чужди банкови карти във Варна

постъпим сметката блокирана заради технически проблем банката
bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 06.01.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията във Варна задържа мъж за теглене на пари от чужди банкови карти. Той е на 44 години, работи в голяма търговска верига и има криминално досие.

За месец задържаният е заснел с телефона си банковите карти на трима свои колеги, с които е ползвал общо помещение за преобличане. Данните използвал за покупки в различни интернет сайтове за търговия. До момента са установени щети на обща стойност над 13 000 лева.

От работното място на мъжа и от жилището, в което живее, са иззети два мобилни телефонa с по две SIM карти - от Великобритания и България. В мобилните устройства са открити данни за електронни пощи, снимки на банковите карти на потърпевшите, както и на техните документи за самоличност.

Иззети са и три тефтера с пароли и кодове за достъп до съответните елелектронни пощи. Открити са също стотици вещи, закупени с чуждите банкови карти - смарт часовници, маратонки, раници, чорапи, шалове, спортни дрехи и аксесоари за мобилни телефони.

По случая е образувано досъдебно производство. За престъплението законът предвижда лишаване от свобода от две до осем години и глоба до двойния размер на получената сума. Извършителят е задържан с полицейска мярка за 24 часа. ОДМВР - Варна предупреждава гражданите да не оставят без надзор своите документи за самоличност, ценности и банкови карти в неохранявани помещения.

Полицията напомня също, че при плащания в различни онлайн магазини не се изисква оторизация чрез въвеждане на ПИН код, а са достатъчни единствено данните, изписани върху електронните банкови карти.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Смъркалев подписа първи професионален договор с Ботев Пд
Стефан Смъркалев подписа първи професионален договор с Ботев Пд
Футболистите на Спартак (Плевен) започнаха зимната си подготовка
Футболистите на Спартак (Плевен) започнаха зимната си подготовка