НОВИНИ

Задава ли се нова зърнена криза след оттеглянето на Русия от сделката за износ на зърно от Украйна?

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:30, 30.10.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Генералният секретар на ООН участва в контактите, които имат за цел да предотвратят такава ситуация. От Киев съобщиха, че вчерашното решение на Москва е блокирало 218 кораба със зърно. Анализатори очакват утре цените на зърното на стоковите пазари да се повишат.

Украински зърновози стоят на котва край Босфора, след като Русия замрази участието си в зърнената сделка. Решението не е взето сега, движението на кораби се блокира от миналия месец, каза президентът Володимир Зеленски.

"Сега е нужен категоричен международен отговор - на ниво ООН и особено на ниво Г-20. Как може Русия да е сред двайсетте най-развити икономики, щом умишлено работи за предизвикането на глад на няколко континента. Русия няма място в Г-20", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Днес в морето има над два милиона тона храна и това засяга над 7 милиона консуматори, посочи Зеленски.

"Защо една шепа хора в Кремъл да решава дали жители на Египет или Бангладеш ще имат храна на масата си? Светът има силата на защити хората от това", каза Зеленски.

Няма официални изявления след вчерашното съобщение на Москва, че се оттегля от сделката в отговор на атаката срещу руския Черноморски флот в Севастополския залив. Европейският съюз и НАТО призоваха за преразглеждане на това решение. Върховният представител по външната политика и сигурността на Евросъюза Жозеп Борел припомни, че износът на зърно е жизненоважен за световното продоволствено снабдяване.

Говорих по телефона с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и координираме действията, за да подновим износа на зърно и торове от Украйна. Русия трябва да осигури морски коридор, за да може храната да достига до света. Европейският съюз ще играе своята роля за противодействие на световната продоволствена криза.

От ООН съобщиха, че са в контакт с руските власти. След сключването на сделката на 22 юли от Украйна са изнесени над 9 млн. тона зърно и зърнени продукти. Ройтерс припомня, че още преди изтичането ѝ в края на ноември Москва заговори за проблеми, а Киев се оплака, че са блокирани близо 200 кораба.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА глоби Северна Македония с 14 500 евро заради поведението на феновете на мача с България
УЕФА глоби Северна Македония с 14 500 евро заради поведението на феновете на мача с България
Салернитана удари Лацио насред "Стадио Олимпико"
Салернитана удари Лацио насред "Стадио Олимпико"