НОВИНИ

“Заедно за ЕС“ е посланието на български език за европейските избори

Европейски парламент
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 13.03.2024
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

„Заедно за ЕС“ е посланието на български език за предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП). Вотът ще се състои тази година от 6 до 9 юни. В специалния сайт има актуална информация за европейския парламент и неговите правомощия, за същността на европейския вот и резултатите от гласуването.

На европейските избори през лятото ще бъдат избрани 720 членове на ЕП с мандат до 2029 г. Броят на бъдещите членове ще бъде с 15 повече в сравнение с предишните избори. Най-многобройни ще са депутатите на Германия – 96. Следващата по численост държава е Франция, която предстои да увеличи броя на депутатите си с двама и да има 81 представители. Италия, Испания и Полша са останалите държави с най-много евродепутати. Минималният брой депутати, от която и да е страна, е 6.

Броят на нашите евродепутати се запазва и избирателите в България ще гласуват отново за 17 членове. Право на глас за евровота имат българите навършили 18 години, които са били в България или в друга страна от ЕС в продължение на най-малко три месеца преди изборите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шаби Алонсо: Футболистите са гладни за още победи
Шаби Алонсо: Футболистите са гладни за още победи
Предизвестено: Тръмп срещу Байдън
Предизвестено: Тръмп срещу Байдън