НОВИНИ

Западът обмисля санкции срещу Путин - какво отговориха от Кремъл

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:12, 26.01.2022 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският посланик в Москва Джон Съливан тази вечер е предал писмения отговор на Вашингтон на руските искания за гаранции по сигурността. Политиката на НАТО на отворени врати остава без промяна. Отговорът засяга възможни реципрочни мерки за прозрачност по разполагането на сили в Украйна, уточни държавният секретар Блинкен. Според него текстът е напълно координиран с Украйна и европейските съюзници и отразява готовността на Вашингтон за диалог. Постъпил е и отделен отговор на НАТО по руските искания. Антъни Блинкен изрази готовност за допълнителни разговори с руския си колега Сергей Лавров. Държавният секретар посъветва американските граждани в Украйна да напуснат страната възможно най-скоро, но посочи, че посолството на Вашингтон в Киев ще остане отворено.

Американският президент Джо Байдън отговори утвърдително на журналистически въпрос дали предвижда персонални санкции срещу руския си колега Владимир Путин в случай на руска инвазия в Украйна.

"Бях ясен пред президента Путин, че ако влезе в Украйна, ще има тежки последици, включително значителни икономически санкции. Чувствам се длъжен да засиля нашето военно присъствие, присъствието на НАТО, по Източния фланг, Полша, Румъния и така нататък".

Румъния изрази готовност да приеме допълнителни части на НАТО при необходимост и обсъжда темата със САЩ и Франция, обяви президентът Клаус Йоханис.

"Ако Путин навлезе с всички тези сили, това ще бъде най-голямата инвазия след Втората световна война. Това ще промени света", допълни Джо Байдън - президент на САЩ.

Британското правителство не изключва никакви мерки, включително санкции срещу Владимир Путин.

"Разглеждаме санкции както срещу отделни лица, така и срещу институции в Русия. Скоро ще приемем законодателство за по-строги санкции, до които можем да прибегнем", заяви Лиз Тръс - министър на външните работи на Великобритания.

Кремъл посочи, че висшите руски представители имат забрана да притежават активи и сметки зад граница, а заплатата на президента се превежда в руска банка.

"Санкциите няма да са болезнени, а политически деструктивни", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Москва настоява за правни гаранции срещу ново разширяване на НАТО на изток, най-вече към Украйна.

"При липса на конструктивен отговор и ако Западът не промени агресивния си курс, Москва ще вземе необходимите ответни мерки, както многократно каза президентът", каза Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Москва обвинява Вашингтон и НАТО, че "заливат" Украйна с оръжие и военни съветници. Управляващата партия "Единна русия" се обяви за изпращане на въоръжение на бунтовниците в Източна Украйна. Русия започна маневри в Черно море и прехвърли допълнителни сили и самолети Су-35 в Беларус за съвместни учения следващия месец.

САЩ трябва да убедят големите клиенти на катарски газ да се съгласят с пренасочване на техните количества към Европа в случай на война в Украйна и прекъсване на руските доставки, обяви официална Доха. Катар няма големи резерви, защото повечето газови обеми са договорени по дългосрочни контракти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С над 17% са поскъпнали 27 основни храни през януари
С над 17% са поскъпнали 27 основни храни през януари
МС обсъди позицията на България за напрежението НАТО-Русия (ОБЗОР)
МС обсъди позицията на България за напрежението НАТО-Русия (ОБЗОР)