НОВИНИ

Зеленски предупреди за продължителни руски нападения с дронове

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:35, 03.01.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Москва планира продължителна кампания на въздушни нападения с дронове, за да изтощи и деморализира Украйна, заяви украинският лидер Володимир Зеленски. Той отправи предупреждението малко след украински удар, отнел живота на стотици руски войници в Донбас. Русия призна за 63 жертви. Загубите предизвикаха остри критики към военното командване на Москва от поддръжници на войната в самата Русия. Чуха се и призиви за търсене на отговорност. Украйна днес твърди и за 500 убити и ранени руски военни в южната Херсонска област.

Налице е разузнавателна информация, че Русия ще нанесе въздушни удари с ирански дронове Шахед, заяви в поредно обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски. Той обяви, че в първите дни на тази година украинската противовъздушна отбрана е свалила над 80 безпилотни летателни апарати. През последните три нощи Москва продължи систематично да нанася удари по украински градове и електроцентрали.

"Вероятно се залага на изтощение. Изтощение на нашия народ, на нашата противовъздушна отбрана, на нашата енергия. Но ние действаме и правим всичко възможно терористите да се провалят в постигането на тяхната цел, както се провалиха в постигането на всичките си други цели", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Русия съобщи, че е нанесла удар по пункт за концентрация на военна техника на гарата в Дружкивка, Донецка област. Украйна обяви, че са поразени цивилни обекти.

"При три попадения са поразени ледена пързалка, жилищен район и индустриален район край гарата, разрушени са 20 жилищни сгради. Един цивилен е ранен", заяви Дмитро Кирдяпкин - началник на полицията в Дружкивка.

Част от загиналите руски военни в Макеевка са от област Самара, съобщи местният руски губернатор. Семейства почитат с цветя паметта на загиналите в главните градове на областта Самара и Толиати. Много от жертвите са мобилизирани наскоро, в поразеното училище са били складирани и боеприпаси, което е допълнило смъртоносния ефект, заяви Игор Гиркин - руски националист, военен блогър и сепаратистки лидер. Наскоро той беше признат за виновен за убийство във връзка със свалянето на малайзийския боинг над Източна Украйна.

Руски депутати призоваха за търсене на отговорност за концентрирането на жива сила в незащитена сграда в обсега на украинското въоръжение. Бившият председател на руския Сенат Сергей Миронов констатира очевидни пропуски в работата както на на противовъздушната отбрана, така и разузнаването. Източници на ТАСС посочват, че ударът е нанесен след като украинските сили са прихванали разговори по мобилни телефони на руските военни, пристигнали в Макеевка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър взе под наем централен бранител на ЦСКА 1948
Хебър взе под наем централен бранител на ЦСКА 1948
Бруно Балтазар е новият старши треньор на Ботев Пловдив
Бруно Балтазар е новият старши треньор на Ботев Пловдив