НОВИНИ

Зеленски: Ще се борим за гаранции за сигурност по пътя към НАТО

Александър Марков
от Александър Марков
11:17, 12.07.2023
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Ден след като Украйна не получи нито времева рамка, нито покана за присъединяване към НАТО, украинският президент Володимир Зеленски се среща с лидерите на страните за първото заседание на Съвета НАТО-Украйна. Той заяви, че иска да обсъди въпроса с поканата и гаранциите за сигурност за Киев с държавните и правителствените ръководители на страните членки. Очаква се лидерите на Г-7 да обявят мащабни гаранции за сигурност към Украйна, които медии определят като "пакт за сигурност".

От нашите пратеници: Първо заседание на Съвета НАТО-Украйна във Вилнюс

Втори ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс - Зеленски се присъединява към лидерите

На влизане на срещата украинският президент Володимир Зеленски заяви, че на дневен ред са поставени три въпроса.

"В дневния ред имаме, според мен, три приоритетни въпроса. Първият е новите пакети военна помощ в подкрепа на нашата армия на бойното поле. Вторият, мисля, е поканата за НАТО. Ние искаме да сме на една и съща страница с всички, да имаме общо разбиране. От това, което чуваме, разбираме, че ще получим поканата, когато мерките за сигурност го позволят. Искам да обсъдя с нашите партньори всички въпроси. Ние ще се борим днес за това - за гаранции за сигурност по пътя към НАТО", каза Зеленски.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обобщи последиците от войната в Украйна в началото на заседанието на Северноатлантическия съвет съвместно с партньорите Япония, Корея, Нова Зеландия и Австралия, ЕС и Съвета.

"НАТО е регионален съюз между Европа и Северна Америка, но предизвикателствата пред нас са глобални, а сигурността е свързана. Каквото се случва в евроатлантическата зона, е от значение за Индо-Пасифика. Войната в Украйна има глобални последици - терористите и киберзаплахите нямат граници, а авторитарните режими се приближават към нас", заяви той.

“Има още един важен принос, с който може да помогнем на Украйна. Не само да бъде член на ЕС, но също така да се присъедини и към НАТО. За това трябват реформи, подсилване на институциите и борбата с корупцията. В тези области ЕК работи интензивно с Украйна за осъществяването на необходимите реформи. Изненадващо е да видим скоростта, с която Украйна провежда тези реформи въпреки войната“, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Много е важно да дадем ясно да се разбере, че стоим обединени и сме готови да осигурим гаранции за сигурност на Украйна. Подкрепяме справедливата формула за мир, предложена от Володимир Зеленски, базирана на Хартата на ООН, на справедливостта. Няма място за безнаказаност", коментира Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

"Не можем просто да присъединим Украйна в НАТО, трябва да предприемем конкретни стъпки, за да приемем Украйна в НАТО. Договорихме тези стъпки. Да изпълним условията и се отвори прозорец от възможности - например за кратък срок Украйна може да отблъсне Русия обратно до руските граници, и ако има възможности да се присъедини към НАТО, тогава трябва да го направим много бързо. Защото това е единствената гаранция за сигурност, която е най-евтината, и всъщност сдържа Русия от допълнителна агресия", отбеляза кая Калас, премиер на Естония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Отбор на надеждата" продължава участието си в топ 16 на световното първенство за бездомни в САЩ
"Отбор на надеждата" продължава участието си в топ 16 на световното първенство за бездомни в САЩ
Музикаутор: Организаторите на откриването на "Пилон Рожен" отказват да уредят правата за музиката
Музикаутор: Организаторите на откриването на "Пилон Рожен" отказват да уредят правата за музиката