НОВИНИ

Жалко! Цвети се бори здраво, но загуби от Крейчикова

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:20, 02.10.2020
Чете се за: 03:24 мин.
Тенис
жалко цвети бори здраво загуби крейчикова

Българката даде всичко от себе си в мача, но след средата на втория сет чехкинята показа класата си като на няколко пъти демонстрира завидно хладнокръвие, за да стигне до крайния успех след 5:7, 6:4, 6:3 в нейна полза.

Преди мача:

Богатата спортна програма на БНТ 3 продължава да ви предлага всички мачове с българско участие на "Ролан Гарос" 2020, а днес е отново време на Цветана Пиронкова да излезе на корта.

Цвети се класира за тази фаза без игра след оттеглянето от турнира на Серина Уилямс, а в първия кръг записа хубава победа над германската тенисистка Андреа Петкович.

Всички ние ще стискаме палци на Пиронкова да продължи по възходящата линия на представяне, която започна още по време на US Open.

Отпадането и на Вика Азаренка в тази четвъртина на схемата ни дава големи надежди, че нашето момиче ще успее да повтори минимум постижението си от "Флъшинг Медоус".

За целта обаче днес тя трябва да премине през чехкинята Барбора Крейчикова. Крейчикова е на 24 години и никога не е достигала топ 100 на световната ранглиста на сингъл.

От друга страна обаче тя бивша номер 1 при двойките като през 2018 година триумфира с титлите на Ролан Гарос и Уимбълдън при дуетите. Тя също така е шампионка от последните две издания на "Australian Open" в смесените двойки.

На сингъл тя участва едва за трети път в основната схема на турнир от Големия Шлем, а това е първия случай, в който записва две поредни победи.

В последния си двубой тя надигра своята сънародничка Барбора Стрицова, поставена под номер 32, а това въобще не е за подценяване, тъй като Стрицова може да се похвали с полуфинал на Уимбълдън през миналата година

В кариерата си до момента Барбара Крейчикова няма нито една спечелена титла на сингъл като има само един финал през 2017 година в Нюрнберг, загубен от Кики Бертенс.

Надяваме се, че е дошло време за края на победната серия на 24-годишната чехкиня и, че Цвети отново ще ни зарадва с нова победа.

Опитът е, може би, най-голямото оръжие, на което Цвети ще може да разчита в опита си за втори път в своята кариера да достигне до 1/8 финалите в Париж.

Бъдете с БНТ 3 днес около 16 часа, за да наблюдавате НА ЖИВО мачът от Третия кръг на Ролан Гарос между Цветана Пиронкова и Барбара Крейчикова.

Началото на двубоя обаче бе забавено с около 2 часа, тъй като за пореден път дъждът над Париж обърка плановете на организаторите. В край на сметка двете излязоха на корта малко след 18 часа.

ПЪРВИ СЕТ

Мачът започна с размяна на геймове, след което в третия гейм чехкинята опита по-агресивна игра, на която Цвети отговори подобаващо и след няколко уинъра и от форхенд и от бекхенд поведе с 2:1.

В следващия гейм Пиронкова също опита да затрудни Крейчикова и дори си осигури точка за пробив. Чехкинята обаче отрази възможността и впоследствие изравни за 2:2.

Последва маратонски гейм, в който по-слабият втори сервис на Цвети позволи на съперничката и да стигне до няколко брейкбола. За съжаление, при третия нашето момиче допусна двойна грешка и така станахме свидетели на първия пробив в срещата.

Българката обаче реагира моментално и след серия от чудесни изпълнения върна пробива.

След този епизод и двете станаха по-стабилни на сервис като в следващите геймове не допускаха да се стига до точки за пробив.

При 5:5 двойна грешка на българката докара резултата до 15:40, но за щастие Цвети майсторски се измъкна от трудното положение и стигна до 6:5.

Това вдъхна увереност на нашето момиче и тя поведе с 30:0 при подаването на Крейчикова. Чехкинята успя да изравни резултата, но страхотен бекхенд по правата осигури сетбол на Цвети.

Българката организира чудесна атака към мрежата, но за жалост сбърка при волето.

Нова грешка на чехкинята обаче даде втори шанс на българката да приключи сета, но с малко помощ от мрежата Крейчикова отрази и тази възможност.

Въпреки това, Пиронкова не се отказа в търсенето на пробива и при третия и шанс, трудът и бе възнаграден и тя спечели гейма, с което и първия сет след 7:5.

ВТОРИ СЕТ

Втората част отново започна с бърза размяна на геймове след която обаче Цвети изигра един по-слаб гейм и това моментално бе наказано от Крейчкикова, която проби за 2:1.

Българката имаше възможност да отговори моментално с връщане на пробива, но в край на сметка чехкинята се измъкна и поведе с 3:1.

В тези минути видимо Цвети беше тази, която изпитваше трудности с намирането на правилния ритъм, но въпреки това успя остане близко в резултата до Крейчикова.

Чехкинята обаче не показваше колебания на сервис и все така поддържаше своя аванс.

В деветия гейм тя дори стигна до сетбол, който за щастие Цвети отрази, а след това спечели гейма, за да принуди 24-годишната тенисистка да сервира за сета.

Бившата номер 1 в ранглистата на двойките обаче показа класа и набързо поведе с 40:15. След грешка на Пиронкова при втория сетбол, резултатът в сетовете беше изравнен.

ТРЕТИ СЕТ

Решителната част започна трудно за Цвети, която изостана с 0:30 в първия гейм. Тя взе следващите две точки, но въпреки това Крейчикова стигна до брейкбол. Българката го отрази, но след това две поредни грешки от нейна страна в край на сметка осигуриха пробива аванс за чехкинята.

24-годишната тенисистка набързо го затвърди след няколко добри изпълнения и така поведе с 2:0.

За щастие Цвети не се предаде и се пребори, за да спре серията на Крейчикова, намалявайки на 1:2.

В следващия гейм Пиронкова имаше два брейкбола, но за съжаление не успя да материализира нито един от тях.

Българската продължи и в следващите минути да търси пробива, но в едно от важните разигравания и малшансът беше на нейна страна, след като топката закачи мрежата след удар на Чехкинята и падна неспасяемо в полето на Цвети.

В осмия гейм пловдивчанката отново потегли добре и след чудесен форхенд по обратния диагонал поведе с 15:30. Последваха обаче три грешки от нейна страна, които доближиха Крейчикова само на гейм от победата.

Сервирайки за оставане в срещата Пиронкова започна катастрофално и след три поредни грешки изостана с 0:40. Тя отрази първите два мачбола, но при третия, бекхенд в мрежата сложи точка на спора и класира Крейчикова за фазата на 1/8 финалите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Ахладова: Страната ни последователно изпълнява препоръките на Венецианската комисия
Десислава Ахладова: Страната ни последователно изпълнява препоръките на Венецианската комисия
На първа инстанция: Съдът в Сърбия разреши екстрадицията на Цветан Василев
На първа инстанция: Съдът в Сърбия разреши екстрадицията на Цветан Василев