НОВИНИ

Желязков от Виена: България ще продължи да оказва подкрепа на Украйна, колкото е необходимо

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
07:59, 19.03.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Европа
Слушай новината

Продължава визитата на председателя на Народното събрание Росен Желязков във Виена. Той участва в Деветата конференция на председатели на парламенти в рамките на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав (EUSDR).

Форумът е организиран от австрийското председателство на Дунавската стратегия и започна вчера. Росен Желязков ще участва в панела, посветен на сигурността в региона, а другите основни теми са "Образование за демокрация" и "Дунавският регион като културно, природно и научно пространство". След това в австрийския парламент ще бъде открита и изложба, посветена на Дунавския регион.

Конференцията ще бъде открита от председателите на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка и на Федералния съвет Маргит Гол.

Вчера Желязков се срещна с председателя на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук, който също е във Виена за участие в конференцията. Пред него Желязков заяви, че новата вълна от нападения на Русия спрямо Украйна поставя отново на дневен ред въпроса за засилване на натиска на международната общност за изпълнение на поетите международни задължения. Пред Стефанчук председателят на Народното събрание заяви, че България не признава изборите за президент на Русия на територията на Украйна, а и че страната ни ще продължи да оказва последователна подкрепа на Украйна, колкото е необходимо.

Двустранна среща Желязков проведе и с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. Пред него Желязков посочи, че основна цел на България остава премахването и на сухопътния граничен контрол в рамките на шенгенското пространство възможно най-скоро в рамките на настоящата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарите ще издават електронни рецепти и офлайн
Лекарите ще издават електронни рецепти и офлайн
Глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци
Глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци