НОВИНИ

Жестови преводачи помагат на хората с увреден слух в общинската администрация в София

Айше Сали
от Айше Сали
17:21, 16.01.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Регионални
Слушай новината

Жестомимични преводачи помагат на хората с увреден слух и в София от началото на годината. Такива има и в община Варна. В София, засега те са четирима, но се оказва, че е изключително трудно да бъдат намерени и наети. По тази причина столичният кмет Йорданка Фандъкова е предложила и на други общини в страната да използват техните умения.

За да използват жестовите преводачи, които са на разположение в цялата общинска администрация в София, хората, които имат нужда от тази услуга, трябва да натиснат бутон, с който да я заявят.

Следва онлайн връзка с преводача, който трябва да бъде посредник между гражданите и служителя на гишето.

"В повечето случаи, когато няма жестов преводач, а на мен ми се налага да свърша нещо, се налага да пиша и това забавя и затруднява процеса и за самия служител", казва Анита.

"В момента те стават много по-независими. Стават едни от нас. Тук вече имаме обаждания. Ставаше дума за данъка на автомобила на един глух човек. Смятам, че се справихме. Човекът остана доволен, надявам се", казва жестовият преводач Благовест Захов.

Прилагането на Закона за жестовия превод е причината общините вече да наемат жестови преводачи. Преди наемането им обаче от Столичната община са направили поредица от срещи с хората с увреден слух, за да чуят от какво точно имат нужда. Създали са и специална рубрика за тях на онлайн портала на Общината.

"Искаха да обяснят на администрацията кои са те, от какво имат нужда, че те са равноправни хора и че не е необходимо да бъдат третирани като болни хора. Те са една общност, която има нужда от улеснение, за да могат да бъдат обслужвани от администрациите в цяла България. Това беше първото, което направихме - информационни срещи, на които глухите хора разказаха за бита си", каза Венера Милова, секретар на Столичната община.

Засега няма точна информация за броя на хората с увреден слух в страната. По неофициална информация в София те са около 8000 души.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец привлече бранителя от Ла Лига Франко Русо
Лудогорец привлече бранителя от Ла Лига Франко Русо
ПП са подали сигнал в ДАНС за дълг на ТЕЦ "Варна" към "Булгаргаз"
ПП са подали сигнал в ДАНС за дълг на ТЕЦ "Варна" към "Булгаргаз"