НОВИНИ

Жителите на Австралия и Нова Зеландия отново могат да пътуват свободно между двете страни

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:26, 19.04.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Жителите на Австралия и Нова Зеландия отново могат да пътуват свободно между двете страни за първи път от над година. Отпада задължителна карантина за пътуващите. Очаква се хиляди хора да тръгнат да пътуват днес.

Бурни емоции, прегръдки и сълзи от радост заляха международните летища след възобновяването на свободните пътувания между Австралия и Нова Зеландия. Баба, която вижда за първи път внучето си, семейства, които са заедно след близо година принудително разделяне, вълнуващи срещи между приятели и партньори. За други обаче сълзите и поводът за пътуването е загубата на близки.

Австралия и Нова Зеландия откриха "зелен коридор" за пътувания, който позволява на австралийците и новозеландците да пътуват свободно, без да е необходимо да остават под карантина след пристигането си. Заради пандемията двете страни затвориха границите си през март миналата година и успяха по този начин да ограничат до минимум огнищата на коронавируса и да поддържат ниски нива на инфекция.

В съвместно изявление министър-председателите на Австралия и Нова Зеландия - Скот Морисън и Джасинда Ардърн, отварянето на границите ще помогне и за икономическото възстановяване.

Само днес например през летището в Оукланд се очаква да преминат 60 самолета, а в рамките на седмицата да бъдат извършени около 400 полета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Георгиев отрази 20 удара за победа на Рейнджърс
Александър Георгиев отрази 20 удара за победа на Рейнджърс
Валентин Антов спечели "българското дерби" в Италия
Валентин Антов спечели "българското дерби" в Италия