НОВИНИ

Жоел Арате: Завършваме годината със завидни резултати

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:52, 14.12.2022
Чете се за: 05:40 мин.
Спорт
жоел арате завършваме годината завидни резултати
Слушай новината

Главният треньор на националния ни отбор за мъже Жоел Арате поздрави боксьорите за цялостното им представяне през годината.

Кубинският специалист отчете постигнатите успехи и обобщи, че като цяло тимът ни е направил крачка напред в развитието си.

"Тази година участвахме на всички значими международни състезания, в това число на Европейското първенство в Армения, на шампионата до 22 години в Пореч и на Световните боксови серии на ИБА. От всички спечелени медали най-много се гордеем с европейската титла до 22 години, две втори и три трети места на континента, както и 4 златни медала от Световния боксов тур. Това е наистина сериозна статистика и няма как да не съм доволен. Не на 100 процента, но се видя че България върви напред в развитието си на боксовата сцена. Освен това, отборът ни е със средна възраст между 19 и 22 години. Само 3-4 боксьори са над 23 години. От тази група се вижда, че всички са направили крачка напред, а по-опитните също така показват желание и никой не се е отказал от голямата цел – Париж 2024. Не мога да кажа, че годината е била уникална, но е важно, че направихме крачка напред. Най-важен е отборът, а той се развива. Всеки индивидуално прави прогрес, някои по-бързо, други по-бавно, но е факт, че като цяло вървим нагоре", заяви Арате.

Наставникът на боксьорите ни разкри още, че едно от най-важните състезания през 2023 година ще бъдат Европейските игри в Краков, които ще носят и квотите за Олимпиадата в Париж през 2024 година, като самият Арате споделя, че очаква в полския град българските боксьори да спечелят поне три от общо седем визити за френската столица.

"Следващата година е много важна за нас. Даниел Асенов и Ясен Радев най-вероятно ще бъдат на една категория. Това важи и за Хавиер Ибаниес и Николай Маринов, както и Красимир Джуров, Радо Росенов и Кирил Русинов, които също са конкуренция за олимпиада. Най-добрите ще участват на Европейските игри. Чолов, Рами (Киуан), Кристиян (Николов) – един от тях трябва да отиде на 71, а другите на 80. Радо Панталеев и Йордан Морехон са в тежките категории, към тях ще се присъедини и Кирил Борисов, който влиза при мъжете и също има потенциал. Георги Стоянов също идва от младежите. Тази конкуренция е много хубава и ще ни помогне да работим много здраво по пътя към олимпийските квалификации. През май месец трябва да е Световното първенство, след което идват и Европейските игри. Ще имаме и четири турнира Златна ръкавица, както и Диамантен през декември. Много е важна годината, но не само за нас, а за всички спортисти. Очаквам да спечелим минимум 3 квоти за Париж от общо 7 възможни, на Европейските игри. Такава цел сме си поставили и смятам, че е реална. Имаме материал дори за всички 7 категории, но нека гледаме реално на нещата", споделя кубинецът.

Жоел Арате заяви още, че в момента националите ни се подготвят индивидуално, а отборът ще се събере в началото на януари 2023 година в София, за да започне подготовка за първата голяма надпревара през годината - Купа "Странджа" през месец февруари.

"Боксьорите имат индивидуални планове за работа. Няма как да почиват напълно, защото не можем да си го позволим. Правят по-леки тренировки, за да са в кондиция и да бъдат готови за Странджа през февруари. Материалът е налице. С Александър Александров, Валентин Поптолев, хората от щаба ми, сме много доволни, че момчетата имат желание и се стараят. ИБА инвестира също така пари, включи награден фонд в големите турнири, което е допълнителен стимул. Пожелавам хубави празници на всички. Благодаря на боксьорите, на моите колеги, на хората от щаба, на всички във федерацията, начело с президента Красимир Инински, който ни осигурява всичко необходимо. Поздравявам и треньорите на женския отбор, на младежите и на юношите. Ние сме едно цяло и когато всеки един успява, успяваме заедно", каза още Арате.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден смъртен случай на работник в Катар
Пореден смъртен случай на работник в Катар
Десетокласник от Русе получи стипендия на името на загинал в Кербала рейнджър
Десетокласник от Русе получи стипендия на името на загинал в Кербала рейнджър