НОВИНИ

Пострадали при атентата в Сарафово искат "Хизбула” да е страна по делото

Част от пострадалите и близки на загиналите при атентата на бургаското летище са поискали военното крило на "Хизбула" да бъде включено в процеса. Това съобщи председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев. Вече година делото не може да започне заради трудности при призоваването на израелските граждани. Подсъдими в процеса, задочно - като съучастници и помагачи на физическия извършител - са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Те и към момента се издирват с червена бюлетина от "Интерпол".

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:35, 18.07.2017
Чете се за: 01:20 мин.
По света

На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха петима от тях, както и шофьорът на автобуса - българският гражданин Мустафа Кьосов. Близо 40 бяха ранени.

От името на израелските граждани е внесена писмена молба до съда, в която се настоява военното крило на „Хизбула" да бъде конституирано като граждански ответник по делото. Това би дало възможност към организацията да се отправят финансови претенции. Съдебният състав още не се е произнесъл. Веднага след атентата - Израелската държава посочи, че зад него стои "Хизбула".

В хода на разследването у нас властите също потвърдиха, че има данни, че двама от заподозрените, са принадлежали към военното формирование на ливанската организация, което няколко месеца по-късно беше включено в списъка с терористични групировки на Евросъюза.

Обвинителният акт беше внесен преди година и оттогава съдът е направил близо 10 неуспешни опита да даде ход на делото. Последният - беше преди 2 седмици.

Георги Ушев - председател на Специализирания наказателен съд: Ако може да употребим този израз буксува - буксува по обективни причини. Това е дело, чиито пострадали лица живеят в Израел, те са много на брой. Можете да си представите, тъй като нашият процес е формален и изисква съдията да осигури на всяко едно от пострадалите лица да предяви граждански иск и да се конституира като частен обвинител. Можете да си представите какви усилия коства на съда да събере всички тези хора в едно съдебно заседание и да ги уведоми за тези права.
;

Ако проблемите с призоваването продължават - съдът обмисля да проведе изнесени заседания в посолството на България в Израел. Според шефа на Специализирания съд - освен време - това може да спести и средства - от разноските за път и престой на пострадалите израелски граждани у нас.

Георги Ушев - председател на Специализирания наказателен съд: Като краен вариант може да изпратим съдебния състав да заседава в посолството в Израел. като краен вариант, ако по друг начин не може.

Всички тези неща се решават от съдията-докладчик ако бъде направено такова искане от него аз ще съдействам за това.

Следващото заседание е насрочено за 20-ти септември. Георги Ушев направи коментара си на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което беше избран за председател на Апелативния специализиран наказателен съд. Той беше подкрепен от 8 от членовете на Съдийската колегия - срещу пет за конкурента му Румяна Илиева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановена килия в Мъглижкия манастир, приютявала Левски
Възстановена килия в Мъглижкия манастир, приютявала Левски
Румен Радев: България закъснява с модернизацията на въоръжените сили
Румен Радев: България закъснява с модернизацията на въоръжените сили