Ежедневната консумация на шампанско е профилактично средство срещу мозъчни разстройства, като деменцията и болестта на Алцхаймер, пише британската преса.До този извод е стигнал екипът на професор Джеръми Спенсър от университета в Рединг.
Ежедневната консумация на шампанско е профилактично средство срещу мозъчни разстройства, като деменцията и болестта на Алцхаймер, пише британската преса. До този извод е стигнал екипът на професор Джеръми Спенсър от университета в Рединг.
Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст посочва професорът и съветва всички да използват пенливото вино за подобряване на паметта си. Според него веществото, което ни кара да помним по-добре е фенолната киселина. Тя се съдържа в сортовете грозде "пино ноар" и "пино мьоние", от които се правят повечето видове шампанско.
Екипът на Спенсър е правил опити с плъхове. Животните, които получавали шампанско с храната си в течение на 6 седмици, запомняли по-добре пътя си в лабиринт, в сравнение с онези, които били на сух режим.
Съветът на професор Спенсър е три чаши шампанско на ден.