Точно в 8 часа и 45 минути тази сутрин започна лятното слънцестоене. Според народните вярвания в най–дългия ден през годината билките са особено лековити, а който се окъпе в течаща вода, ще бъде здрав през цялата година. Празникът на слънцето, билките и водата Еньовден събра в етнографския музей Етъра над 5 хиляди гости от страната и чужбина.
Точно в 8 часа и 45 минути тази сутрин започна лятното слънцестоене. Според народните вярвания в най–дългия ден през годината билките са особено лековити, а който се окъпе в течаща вода, ще бъде здрав през цялата година. Празникът на слънцето, билките и водата Еньовден събра в етнографския музей Етъра над 5 хиляди гости от страната и чужбина.
Хляб от дива пшеница наречена лимец предложи за първи път билкарят Емил Елмазов. Замесен с мая от хмел и листа от рози хлябът помага на глутеновите алергии и регулира теглото. Магията на лечебните растения в храната беше показана и в приготвянето на кувет маджун, който е бил предпочитан десерт на габровеца повече от 200 години и се използвал като лекарство за всички болести.
Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите: “Аз съм възхитен от познанията на габровеца от късното средновековие. Той е намерил една рецептура от 77 вида билки, които влага заедно с пчелен мед ето в това, което е нарекъл кувет маджун – маджун за сила.”
В атракция на празника се превърнаха пъстрите Еньовденски венци, през които днес всеки трябва да се провре, за да стане неуязвим за болести и зло.
Емилия Борисова: “Хората да бъдат весели, щастливи, емоционално заредени, с позитивна енергия. Просто нека да се веселят днеска и да забравят грижите.”
Валентин Алексиев: “Не пропускам празник, който се състои на Етъра и се кефя с две думи, готино е.”
Приложението на билките в храната беше показано в конкурс за традиционно ястие с лековити треви. Към щандовете за билкови продукти тази година се присъединиха и много пчелари, които представиха над 30 вида билков мед.